AAA

SCENA | 29.09.2018 16:15

Grupa Led Cepelin ponovo na sudu zbog plagijata

Britanska rok grupa "Led Cepelin" ponovo će morati na sud posle odluke američkog suda da naloži novo sudjenje zbog plagijata legendarne pesme "Stairway to Heaven" iz 1971.

Apelacioni sud u San Francisku ocenio je da je sudjenje održano 2016. bilo puno proceduralnih grešaka.

Sud je 2016. razmatrao tužbu podnetu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava navodeći da početne note poznate pesme nisu delo gitariste Džimija Pejdža već deo pesme "Tangus" kalifornijskog benda "Spirit" iz 60-ih godina.

Tužbu nije podneo američki bend, već naslednici. Sud je tada odlučio u korist britanskog benda.

Pesmu "Tangus" je 1968. izdao bend "Spirit", a autor pesme, gitarista te grupe Rendi Kalifornija je ranije u nekoliko navrata rekao da je "Led Cepelin" nastupao nekoliko puta na mestima gde je nastupao i "Spirit" i da je grupa mogla da čuje pesmu.

Pesma "Taugus" traje dva minuta i 37 sekundi, a u pesmi "Led Cepelina" se čuje jedan minut te pesme i to na samom početku.

"Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni 'hvala' rekli", rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.

Drugi muzičari smatraju da je "Led Cepelin" plagirao još tri poznate pesme "Babe I'm gonna leave you" i "Dazed and confused" i "The Lemon song".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.