AAA

SPORT | 24.01.2017 20:45 > 24.01 20:54

Novi šef F1 hoće uličnu trku u SAD i više uzbudjenja

Novi izvršni direktor Formule jedan Čejs Keri najavio je promene u tom takmičenju, rekavši da ono više neće biti "šou jednog čoveka", a najavio je i dodavanje ulične trke u SAD.

Keri je okončao vladavinu Bernija Eklstona u F1, koja je trajala četiri decenije, a u današnjem intervjuu za agenciju Asošiejted pres ocenio je da je ovaj sport stagnirao pod rukovodstvom doskorašnjeg prvog čoveka.

Keri je, medjutim, nagovestio da će u pregovorima s pojedinačnim stazama i trkama biti uporan i nepopustljiv, baš kao i njegov prethodnik, rekavši da će trke koje generišu manje profita, kao što je ona u Britaniji, morati da dokažu da mogu da postanu profitabilnije umesto da pregovaraju oko cene organizacije.

Medjunarodna kompanija za sport i zabavu Liberti medija (Liberty Media) preuzela je u ponedeljak F1 od investicionog fonda Si-Vi-Si kepital partners (CVC Capital Partners). Kontrolni udeo u Liberti mediji ima 75-godišnji tajkun Džon Meloun.

Prioritet za Liberti je rast u SAD. Ova firma je vlasnik bejzbol tima Atlanta Brejvs, a ima udela i u nekoliko kablovskih televizija. Formula jedan trenutno ima samo jednu trku u SAD, onu u Ostinu, ali kompanija planira da ubaci i uličnu trku.

"Voleli bismo da u SAD dodamo trku u nekom od velikih turističkih centara, kao što su Njujork, Los Andjeles, Majami, Las Vegas. Mislimo da možemo da stvorimo nešto što će biti zaista poseban dogadjaj. Jasno je da u SAD možemo samo da rastemo. Nismo tamo ulagali kako treba da bismo izgradili tamošnje tržište", rekao je Keri.

On je ocenio da je sport ostao "zaglavljen u prošlosti" i da je zbog toga delovao "malo umorno", kao i da Eklston nije shvatio moderne medije.

"Berni je vodio šou jednog čoveka. Ja ne planiram tako da vodim Formulu jedan", rekao je Keri.

Eklston će ostati počasni predsednik i savetnik, ali sva vlast je sada u rukama Kerija, visokog funkcionera mreže Foks.

"Mislim da u poslednjih šest godina ovaj posao nije realizovao svoj potencijal. Morate da budete kompetetivni u svim stvarima i treba vam prisustvo na internetu koje će biti stalno fragmentisano, treba vam organizacija koja radi mnogo stvari u isto vreme", rekao je Keri.

Eklston je često bio kritikovan što je zapostavljao istorijski popularne trke da bi ih smeštao u nova i bogatija tržišta, kao što su Abu Dabi, Bahrein i Azerbejdžan, u kome je prošle godine održana debitantska trka Formule jedan. Velika nagrada Nemačke izbačena je iz kalendara zbog finansijskih teškoća Hokenhajma, dok je britanska trka Silverstoun u opasnosti zbog cena organizacije.

"Zapadna Evropa nam je važna i moramo do odredjene mere da se angažujemo da bi te trke bile veće i bolje nego što su sada, kada se uzme u obzir njihovo nasledje", rekao je Keri.

On je odbacio mogućnost smanjivanja cena da bi se u kalendaru zadržale istorijski važne trke.

"Spremni smo da ulažemo u sport, ali mi smo novi momci, tako da sada svi hoće da dodju i da vide da li postoji šansa da se ponovo pregovara o ceni. Ne mislim da je to pravi pristup. Mislimo da ove trke (kao što su one u Britaniji i Nemačkoj) treba da budu veće i profitabilnije i spremni smo da radimo s promoterima da utvrdimo kako da to postignemo. To je naš cilj", rekao je Keri.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.