AAA

SPORT | 21.02.2019 17:20 > 21.02 17:20

Zdravku Mamiću još jedna optužnica, sumnja se da je izvukao 2,2 miliona evra

Protiv bivšeg čelnika fudbalskog kluba Dinamo, Zdravka Mamića podignuta treća optužnica i to zbog sumnje da je oštetio zagrebački klub za više od 2, 2 miliona evra, sapštilo je danas Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Mamić je optužen da je od 2002. do 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu (Austrija), kao član izvršnog odbora Dinama, izvršni potpredsednik i član uprave Dinama, ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u Hipo Alpe Adria Bank (Hypo) u Klagenfurtu, podigao 2,2 miliona evra koje je koristio za svoje potrebe.

U optužnici se navodi da je naložio prenos više od 97.492 evra na svoj račun otvoren kod banke u Austriji, kao i da je lično podigao skoro 2, 2 milona evra.

Tužilaštvo je predložilo da mu bude oduzeta protivpravno stečena korist, kao i da se ovaj postupak spoji s postupkom koji se protiv njega i ostalih već vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Sudjenje Mamiću prebačeno je u Osijek zbog njegove povezanosti s više zagrebačkih sudija.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su sredinom prošle godine proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osudjeni na zatvorske kazne Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osudjen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osudjene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.