AAA

SPORT | 09.06.2017 10:35 > 09.06 10:52

FS Saudijske Arabije se izvinio zbog uvrede svojih reprezentativaca

Fudbalski savez Saudijske Arabije izvinio se danas zbog uvrede koju su naneli njegovi reprezentativci, koji su uoči utakmice sa Australijom odbili da učestvuju u minutu ćutanja i odaju počast žrtvama terorističkog napada u Londonu.

Pre jučerašnje utakmice u Adelaidi, spiker na stadionu pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju počast žrtvama u terorističkom napadu koji se dogodio u subotu u Londonu, u kome je poginulo osam osoba, od kojih dvoje Australijanaca. Reprezentativci Australije su se okupili na sredini terena i stali jedan uz drugog zagrljeni, dok su se fudbaleri Saudijske Arabije razdvojeno šetali po svom delu terena.

Fudbalski savez Saudijske Arabije saopštio je da "duboko žali i da se bezrezervno izvinjava za uvredu".

"Igrači nisu imali nameru da pokažu nepoštovanje sećanju na žrtve, ni da uznemire njihove porodice, prijatelje niti bilo kog pojedinca na koga je uticao napad. Fudbalski savez Saudijske Arabije osudjuje svaki čin terorizma i ekstremizma i izražava najiskrenije saučešće porodicama svih žrtava", navodi se u saopštenju.

Australija je pobedila sa 3:2 i izjednačila se na vodećem mestu na tabeli sa Japanom i Saudijskom Arabijom, dva kola pre kraja. Sve tri ekipe imaju po 16 bodova. Prve dve ekipe plasiraće se direktno na Svetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine, a trećeplasirani tim igraće u baražu.

Fudbalski savez Australije (FFA) saopštio je da je menadžment reprezentacije Saudijske Arabije pre utakmice znao za plan da se održi minut ćutanja, ali da je nagovešteno da njihovi igrači neće učestvovati.

"Azijska fudbalska konfederacija i ekipa Saudijske Arabije složili su se da minut ćutanja može da bude održan. Zvaničnici saudijske reprezentacije takodje su obavestili FFA da ta tradicija nije deo saudijske kulture, da će njihovi igrači zauzeti pozicije na svojoj strani terena, a poštovati naš običaj", navodi se u saopštenju australijskog saveza.

Predstavnici Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA) po pravilu se sastaju sa zvaničnicima oba tima i sudijom dan pred utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, kako bi razmotrili sva pitanja u vezi s protokolom, uključujući i planove za minut ćutanja.

Premijer Australije Malkolm Ternbul rekao je da nije video snimak, ali da bi ceo svet trebalo da bude ujedinjen u osudi terorizma.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.