AAA

SPORT | 20.03.2020 11:10 > 20.03 14:00

Preminuo Bora Stanković, pionir domaće i svetske košarke

Legendarni trener i košarkaški funkcioner Borislav Stanković umro je u 95. godini, potvrdio je danas Košarkaški savez Srbije.

Stanković je bio jedan od utemeljivača jugoslovenske košarke, dugogodišnji generalni sekretar Medjunarodne košarkaške federacije (Fiba) od 1976. do 2002. godine, i član Medjunarodnog olimpijskog komiteta.

Jedan je od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda za koju je igrao tokom karijere i osvojio tri titule, a nastupao je i za Železničar i Partizan. Bio je trener OKK Beograda, sa kojim je napravio veliki uspeh i osvojio tri titule, a radio je i u Partizanu i Kantuu.

Sa reprezentacijom u raznim ulogama učestvovao je 28 puta na Evropskim prvenstvima, na 14 Svetskih prvenstava i 14 Olimpijskih igara.

On je u Argentini 1950. godine prvi čovek koji je postigao poene na prvom Svetskom prvenstvu.

Stanković je bio jedan od najuticajnijih sportskih funkcionera na svetu. Za vreme njegovog boravka u Fibi uvedene su brojne promene u košarci, medju kojima i promena dimenzije terena, uvodjenje "trojke" i predjeno je sa poluvremena na četvrtine, kako bi se evropska košarka primakla NBA ligi.

Ohrabrivao je brojne igrače da se okušaju u NBA ligi.

Za svoje zasluge u svetskoj košarci primljen je u Kuću slavnih u Springfildu 1991. godine, a 2007. godine u Kuću slavnih Fiba.

Košarkaški savez Srbije (KSS) je saopštio da je posle smrti Borislava Stankovića košarka ostala bez jednog od svojih najvećih vizionara.

"Кošarka je ostala bez jednog od svojih najvećih pregalaca i vizionara, čoveka koji ju je zadužio kao malo ko posle njenog tvorca Džejmsa Nejsmita. I nije slučajno da je Bora Stanković primljen u Nejsmitovu Кuću slavnih u Springfildu upravo na 100. rodjendan košarke (1991), kada mu je i na taj način odato priznanje za sve što je do tada učinio za košarku", navodi se u saopštenju KSS

"Ako bi u ovom trenutku u dve reči trebalo opisati Boru Stankovića, možda bi najprikladnije bilo citirati bivšeg predsednika Fiba Džordža Кilijana koji ga je nazvao 'Mister Basketbal' zato što košarka za svoj rast i razvoj najviše duguje njemu", navedeno je u saopštenju.

Fiba: Stanković je jedna od najvažnijih figura u istoriji košarke

Medjunarodna košarkaška federacija (Fiba) saopštila je danas da je njen nekadašnji generalni sekretar Borislav Stanković jedna od najvažnijih figura u istoriji košarke.

"Kao lider Fiba četvrtinu veka, Borislav Stanković će zauvek biti jedna od najvažnijih figura u istoriji našeg sporta", naveo je generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis.

Fiba je podsetila da je Stanković prvi postigao poene na prvom Svetskom prvenstvu, da je bio njen generalni sekretar od 1976. do 2002. godine i da je za to vreme košarka doživela ekspanziju.

Stanković je blisko saradjivao sa komesarom NBA lige Dejvidom Sternom, nakon čega su igrači iz NBA lige počeli da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima, počevši od Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Vučić uputio saučešće porodici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodici legendarnog trenera i košarkaškog funkcionera Borislav Stankovića, koji je umro je u 95. godini.

"Bora je obeležio čitavu epohu u istoriji sporta na ovim prostorima, a svojim autoritetom i profesionalizmom dao je nemerljiv doprinos najvišim svetskim institucijama poput FIBA i Medjunarodnog olimpijskog komiteta", navodi Vučić u pismu saučešća.

Istakao je da su ugled, stručnost, samopregoran rad i neizmerna ljubav prema košarci Borislavu Stankoviću obezbedili mesto u Košarkaškoj kući slavnih, kao i u FIBA kući slavnih, a kod njegovih poštovalaca, dodaje Vučić, uvek će imati posebno mesto – "kao ponos našeg sporta i naše zemlje".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.