AAA

SPORT | 02.02.2023 22:05 > 02.02 22:05

SAD podržavaju učešće ruskih sportista na OI 2024. pod neutralnom zastavom

Sjedinjene Američke Države podržavaju učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom, saopštila je danas Bela kuća.


Ako sportisti budu pozvani na međunarodni sportski događaj kao što su Olimpijske igre, "mora biti potpuno jasno da oni ne predstavljaju Rusiju ili Belorusiju", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.
"Treba zabraniti upotrebu ruske i beloruske zastave, amblema ili himne", dodala je ona i podsetila da su SAD podržale suspenziju sportskih tela Rusije i Belorusije iz međunarodnih sportskih federacija.

Učešće ili ne ruskih i beloruskih sportista na Igrama u Parizu 2024. godine predmet je rastuće debate.

Ukrajina želi da se ruskim sportistima jednostavno zabrani učešće zbog invazije na tu zemlju, a taj zahtev su podržale baltičke zemlje i Poljska.

Ruski olimpijski komitet, s druge strane, smatra da bi njegovi sportisti trebalo da učestvuju na Igrama bez ograničenja.

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno predložio mapu puta za povratak sportista pod neutralnom zastavom, pod uslovom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.