AAA

SPORT | 14.01.2022 08:25 > 14.01 13:25

Australija ponovo ukinula vizu Djokoviću, neće biti deportovan do okončanja žalbe, slučaj prebačen na Savezni sud

Australija je ponovo ukinula vizu Novaku Djokoviću, koji je u zemlju ušao nevakcinisan uz potrebno medicinsko izuzeće.

Odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka znači da se Djoković sada suočava sa deportacijom.
Djoković može ponovo da uloži žalbu na odluku vlasti, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka je doneta na osnovu propisa koji se odnose na zaštitu zdravlja i javnog reda, naveo je ministar u saopštenju.

Ovaj zakon omogućava deportaciju svakoga za koga se smatra da predstavlja potencijalni rizik po "zdravlje, bezbednost ili red australijske zajednice".

"Vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom kovida-19", navodi se u saopštenju ministra za imigraciju.

To podrazumeva i da bi teniseru iz Srbije, koji je trebalo da izgra za rekordnu 21. grend slem titulu, bio zabranjen ulazak u zemlju tri godine, osim u odredjenim okolnostima.

Nevakcinisani posetioci za ulazak u Australiju moraju da daju prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga. Prvi teniser sveta je pred put u Australiju dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

Djoković se od tada nalazio u hotelu koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

U ponedeljak je sud poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize, a Djoković se od tada slobodno kretao i nastavio je da se priprema za turnir.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.

Djoković neće biti deportovan do okončanja žalbe, slučaj prebačen na Savezni sud

Australijski sudija Entoni Keli rekao je danas da srpski teniser Novak Djoković neće biti deportovan iz Melburna do okončanja žalbe u vezi sa ukidanjem vize i da je slučaj sada prebačen na Savezni sud Australije.

Kako je sudija precizirao na saslušanju, Djoković će večeras od 22 časa po srednjoevropskom vremenu, a u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu, otići na razgovor sa imigracionim vlastima i do tada neće biti u pritvoru.

Posle saslušanja Djoković će biti odveden u pritvor, sve do novog saslušanja koje je zakazano za nedelju.

Njegov advokat Nik Vud rekao je da je zabrinut za bezbednost prvog tenisera sveta ako se objavi mesto na kome će biti pritvoren, ali i medijski cirkus do kojeg bi moglo da dodje.

Djokoviću je drugi put ukinuta viza. To se desilo ranije danas i mogao bi da bude deportovan iz Australije pošto se nije vakcinisao protiv korona virusa. On je dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijan openu koji počinje u ponedeljak.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.