AAA

SU-PRO-MEDIA | 25.07.2019 19:44

Veći deo sednice na kojoj su članovi vlade odgovarali na pitanja poslanika o SBB-u, N1 i Djilasu

Tokom većeg dela sednice Skupštine Srbije članovi Vlade su danas odgovarali na pitanja poslanika o medijima, kablovskom operateru SBB-u, televiziji N1 i opozicionom lideru Draganu Djilasu.

Premijerka Ana Brnabić je odgovarajući na pitanja poslanika valdajućeg Pokreta socijalista Djordja Komlenskog rekla da televizije N1, Nova i Sport klub nisu registrovane u Srbiji, ali da emituju domaći program, jer su našli "rupu u zakonu" i da bi nadležna nezavisna tela time trebalo da se pozabave.
Ona je rekla i da SBB ima 53 odsto tržišta i da krši zakon jer medju kanalima koje nude pod brojem jedan nije RTS.

Brnabić je medjutim na opasku opozicije da napada N1 rekla da ih ne napada, već da sa samo želi da svi poštuju zakone.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da se postavlja pitanje kako je jedan kablovski operater došao do pozicije da ima 53 odsto tržišta i da li je to učinjeno zakonito?

"Da li je to uradjeno na način da se plati državi sve ono što treba da se plati, da ako se koristi mreža kablova odredjenih javnih preduzeća, recimo, u Beogradu, da li je to plaćeno gradjanima Beograda? Nije. Nije im plaćeno. Iskorišćena je ilegalno mreža kablova koja se prostire u Beogradu i drugim delovima Srbije, provučeni kablovi, a da od toga gradjani nisu dobili ni dinar, a trebali su da dobiju na osnovu korišćenja javnog resursa", rekao je Stefanović.

Pošto je opozicioni poslanik Djordje Vukadinović iz poslaničkog kluba "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija", rekao da zakoni treba da se poštuju, ali da misli da vlast ustvari vodi kampanju protiv SBB-a, Stefanović je rekao da je znao da kada pomene "imperiju Dragana Šolaka i Dragana Djilasa slede udarci".

On je potom govorio o poslovanju Djilasa, za koga je rekao da se "obogatio političkim uticajem" dok je bio na vlasti i kazao da je bio "alfa i omega u tom režimu u kojem je upravljao svim medijima i diktirao i naslovne strane".

Stefanović je kazao i da kada se pomene pitanje kako je Djilas od 74.000 evra zarade došao do zvanično prijavljnih 25 milona evra mediji o tome ne žele da izveštavaju niti to da istražuju.

Ministar se kao i premijerka osvrnuo i na priču koju je objavio KRIK o Predragu malom, bratu ministra finansija Siniše Malog, i povezanošću sa privatnom firmom koja posluje sa državnim preduzećima, ali nisu govorili u svetlu te korupcije, već o tome da je neko pratio pratio bebu i suprugu Predraga Malog.

Brnabić je rekla da je u pitanju takozvano istraživačko novinarstvo koje se bavi porodicom članova Vlade Srbije i da su pisali i o njenom bratu, ali i članovima porodice drugih ministara bez obzira na to koliko imaju godina te da su ti mediji kao i opozciionari prešli "crvene linije".

Ona je kazala da je ponosna što niko iz vlasti fizički ne napada novinare i da se sa medijima samo verbalno sukobljava odgovarajući svakoddnno svima na pitanja.

"Takozvani istraživački mediji i opozicionari se nisu libili da prvo upere prstom na brata, tadašnjeg premijera (Aleksandra) Vučića, pa na oca, pa na sina, pa nije ni bitno ni koliko ima godina, ni koliko je mlad, ni koliko je star, ni da li ima veze sa istinom, bez i jednog jedinog dokaza, paušalne tvrdnje i onda je to postalo normalno. To je posle bio brat Ane Brnabić, onda otac Nebojše Stefanovića, sin ne znam kog ministra, brat Siniše Malog, supruga, beba...", rekla je Brnabić.
Stefanović je rekao da je teško uvek komentarisati izmišljene afere jer ih opozicija "fabrikujete na dnevnom nivou" poput one da nije završio fakultet.

"Ja razumem da vam se ne svidjam ja, ne svidja vam se moj fakultet, ne svidja vam se studijski program, ne svidja vam se profesor sa fakulteta, džaba izadje i akademik (Ljubiša) Rakić kaže da je tada uradjeno sve u skladu sa zakonom. Fakultet uradi najviše što je mogao. Otvori svoje arhive, pokaže vam svu dokumentaciju, dakle ne indeks, nego vam pokaže zapisnike sa položenih ispita, prijave ispita i sve ostalo, ali to, naravno, nikada neće biti dovoljno", rekao je Stefanović.

On je ocenio da se sve to čini da bi se prikrile priče o bogaćenju Dragana Djilasa i aferama drugih opozicionih lidera.

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da se "iznervirao" jer umesto da ministri pričaju o radu Vlade koji je po njemu impozantan, "ovde se žale na nekoliko slaninara koji sve vreme pokušavaju da ono što uradi ova Vlada i ova država da devalviraju".

"Svakog trećeg dana oni će nešto da izmišljaju. Ima da izmisle za deset dana da ste jahali kozu i time da se pravdate. Sprovodite zakon ove države. Jedan MUP nudi 500.000 dinara ko poznaje ovu osobu da javi MUP. Pored tolike tehnike i kamera, sad treba neko da mi javlja. Ako nemate ko da nadje, angažujte neku medjunarodnu instituciju da tu bitangu pronadje i da se kazni", rekao je Marković zbog toga što MUP nudi nagradu onome ko otkirje identiotet osobe koja je pratila supruga Predraga Malog.

Sednicu su na početku napustili poslanici Srpske radikalne stranke, a medju onima koji su uspeli da postave pitanja bili su i opozicioni poslanici Srtanke moderne Srbije kao i poslanik Djordje Vukadinović iz Pokreta za spas Srbije Nova Srbija.

Sednica na kojoj direktno na pitanja poslanika odgovaraju članovi Vlade Srbije po Poslovniku o radu parlamenta se održa poslednjeg četvrtak u mesecu od 16 do 19 časova.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.