AAA

SU-PRO-MEDIA | 11.07.2019 17:36

Dačić: Srbija shvata ozbiljno pitanje bezbednosti novinara

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je danas na Globalnoj konferenciji za slobodu medija u Londonu da su bezbednost novinara i pitanje nekažnjivosti krivičnih dela protiv njih pitanja koja Srbija shvata izuzetno ozbiljno."U skladu sa medjunarodnim propisima i u saradnji sa medjunarodnim organizacijama, trudimo se da konstantno radimo na unapredjenju sistemskih odgovora na pretnje sa kojima se medijski poslenici sreću u obavljanju svog posla", rekao je Dačić u govoru na medijskom skupu koji zajednički organizuju britanska i kanadska vlada, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da Srbija pozdravlja ovu konferenciju i deli globalnu zabrinutost za slobodu medija u kojoj svi moraju da učestvuju, kao i da se pridružuje zajedničkoj izjavi konferencije, koju je, kako je preneto, potom i potpisao.

Pozdravio je osnivanje Visokog ekspertskog panela za pravna pitanja, kao i najavljeno osnivanje radnih grupa sastavljenih od medjunarodnih organizacija i stručnjaka.

Dačić je podsetio da je Srbija pokazala da pridaje značaj ovoj temi time što je kada je predsedavala Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 2015. godine, održana konferencija o bezbednosti novinara upravo u Beogradu. Konferenciju je otvorio Dačić kao predsedavajući OEBS-a.

Iskustvo sa te konferencije je da je najbolji način da se udruže snage u obezbednivanju sigurne radne sredine za novinare, i, kako je rekao, samim tim bolje uslove za razvoj svojih demokratskih društava.

Dačić je ukazao i da je pre šest godina Srbija u saradnji sa novinarima osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara, pošto su istrage u nekim slučajevima trajale više od deset godina. On je rekao da je nedavno u jednom od tih slučajeva doneta prvostepena presuda i da se time može sa sigurnošću reći da je Komisija imala uspeha u radu i da je koordinacijom rada sa svim nadležnim organima, uz "izraženu političku podršku vlade" privede pravdi ubice jednog od svojih kolega.

"Nekažnjivost je aspekat na kome moramo predano raditi, jer ćemo samo tako poslati poruku da se zločin ne isplati. Ubistvo novinara je, pri tome, više od lične tragedije, to je napad na temelje društava u kojima živimo", rekao je Dačić.

On je rekao da je Vlada Srbije Komisiji za istraživanje ubistava novinara prošle godine proširila mandat koji sada obuhvata i slučajeve novinara nastradalih i nestalih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Rekao je da Srbija drži neslavan rekord kada je reč o novinarima nastradalim u sukobima i naveo da je prvi put jedan mediji proglašen legitimnim vojnim ciljem kada je stradalo 16 radnika u bombardovanju javnog servisa Radio Televizije Srbije.

Pozvao je učesnike da pokušaju da obezbede da nikad više jedna medijska kuća ne bude legitimni vojni cilj.

Dačić se osvrnuo i na moć informacija i sve češće dezinofmacije ukazujući da novi mediji i mogućnosti destribucije informacija koje nude čine desinformacije dostupnijim i samim tim većom pretnjom nego ikad u istoriji.

Rekao je da je to novi izazov za koji zemlja treba da spremi svoje gradjane i da Vlada Srbije radi na pravnom regulisanju medijske sfere, i programima medijske pismenosti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.