AAA

SU-PRO-MEDIA | 05.10.2019 11:15 > 05.10 12:06

Sindikat novinara pozvao Evropsku federaciju novinara da reaguje na privodjenje ekipe Radio Beograda

Sindikat novinara Srbije uputio je danas dopis Evropskoj federaciji novinara (EFJ) u kojem traži da reaguju povodom privodjenja ekipe Prvog programa Radio Beograda u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Kako se navodi u saopštenju, privodjenje se dogodilo juče i oni su šest sati proveli u pritvoru, a razlog privodjenja nije poznat.

Prema rečima kolega iz Radio Beograda (novinarke Nataše Aćimović i tonca Aleksandra Bojovića) policija je zaustavila i detaljno pretresla službeno vozilo Radio-televizije Srbije.

"Muški deo ekipe pretresli su kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama. Cela ekipa odvedena je u stanicu u Južnoj Mitrovici na saslušanje gde su im oduzeti mobilni telefoni. Nakon šest sati pušteni su na slobodu, uz napomenu da treba da se vrate u severnu Kosovsku Mitrovicu, jer nije bezbedno da idu dalje ka Gračanici, gde su prvobitno nameravali da krenu", navodi se u saopštenju.

Sindikat novinara Srbije je podsetio da to nije prvi put da se novinarima iz Srbije ne dozvoljava da obavljaju svoj posao u skladu sa medjunarodnim konvenicjma.

Taj sindikat je istakao da zahteva od kosovskih institucija i predstavnika medjunarodnih institucija da svim novinarima omoguće slobodu kretanja i rada.

Ekipa Prvog programa Radio Beograda privedena je juče u KPS Južna Mitrovica i zadržana šest sati u pritvoru, a kako je RTS objavio razlog privodjenja nije poznat.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.