AAA

SU-PRO-MEDIA | 26.09.2019 15:08

Pripreme za novu fazu dijaloga opozicije i vlasti

Mekalister predlaže dve faze

Pregovori srpskih vlasti i opozicije o izbornim uslovima po svemu sudeći menjaju format i biće premešteni u Skupštinu Srbije. Novi format razgovora najavio je na prošlonedeljnom okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka i Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo, a to su učinili i mediji bliski vlastima. Fondacija je bila jedan od organizatora ukupno šest sastanaka predstavnika opozicije i vlasti o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu tokom kojih je proces otvoren ali nije bilo odlučujućeg pomaka.

Odluka o promeni formata razgovora nije još formalno donešena, ali ostaje činjenica da je i iz krugova bliskih vlastima i iz izvora u Briselu na koje se pozivaju srpski mediji ideja "puštena u opticaj". Ukoliko se format zaista promeni i ukoliko u proces budu uključeni i medjunarodni predstavnici, opozicija će imati razloga da smatra da su bojkot pregovora, kao i najavljeni bojkot izbora, doneli rezultate jer su vlasti prinudjene da ozbiljno razgovaraju o izbornim uslovima. Time se, zapravo, priznaje i postojanje ozbiljne političke krize u Srbiji za čije rešavanje je neophodno sve intenzivnije uključivanje Brisela i Vašingtona.

Članice vodećeg opozicionog bloka Savez za Srbiju (SZS) koje su proglasile bojkot izbora nezadovoljne izbornim uslovima nisu poslale predstavnike na poslednja tri od šest okruglih stolova održanih na Fakultetu političkih nauka. Eventualna promena formata razgovora će, kako navode izvori u opoziciji, biti povod za preispitivanje bojkota pregovora sa vladajućim blokom, a opozicija će insistirati na snažnom uključivanju medjunarodnih predstavnika u ceo proces.

Promena formata dijaloga bi podrazumevala veći broj učesnika nego u dosadašnjih šest sesija okruglog stola održanih na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Razgovori bi bili organizovani u takozvanom "Žan Mone" formatu, što znači da ne bi bilo medijske komunikacije dok se ne dodje do konkretnih rezultata. Bilo bi to, dakle, podizanje cele priče na viši nivo, a ne bi bilo isključeno ni učešće medjunarodnih predstavnika. Za sada se nezvanično pominje učešće izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera, a verovatno bi se uključile i OEBS i druge organizacije.

Ustupci

Nastojeći da pripremi teren za nastavak pregovora srpska vlada je na prošlonedeljnom okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka najavila set mera za unapredjenje izbornog procesa. Osim toga, početkom ove nedelje vlada je saopštila da je donela zaključak kojim ukazuje "svim članovima Vlade, državnim sekretarima, direktorima posebnih organizacija, direktorima službi vlade i svim drugim državnim službenicima na položaju, direktorima i drugim rukovodiocima u javnim preduzećima i javnim ustanovama, funkcionerima u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave" na ponašanje tokom kampanje.

Zaključkom se navodi da funkcioner ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno ne u svrhu javnog predstavljanja učesnika na izborima, njihovih izbornih programa, pozivanja birača da glasaju ili ne glasaju za odredjene učesnike na izborima", saopštila je vlada. Navedeno je, takodje, da je "dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši takvu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političnog subjekta".

Donošenjem ovakvog zaključka vlada je, zapravo, priznala da su javni resursi do sada zloupotrebljavani u stranačkim kampanjama i da su to činili funkcioneri vladajućeg bloka. Opozicione stranke okupljene u SzS tvrde da je reč o ozbiljnim zloupotrebama čiji efekti ne mogu da budu poništeni jednom odlukom, zbog čega najavljene mere karakterišu kao pozitivan ali nedovoljan pomak. Jer, pravila o kojima je reč masovno i sistematski se krše već godinama, vlada nije najavila nikakve mere protiv onih koji su to činili, a vladajući blok odbija da kaže da izborni uslovi nisu fer, sugerišući da opozicija stvara lažnu sliku o situaciji u zemlji.

Pored toga, dan posle usvajanja ovog zaključka od strane vlade, ministar unutrašnjih poslova i član Predsedništva vladajuće partije Srpske napredne stranke (SNS), Nebojša Stefanović , kako piše dnevni list "Politika" kaže da se "neće izaći u susret delu opozicije koji želi da onemogući lidera SNS-a [Aleksandra Vučića] da učestvuje u kampanji". Ova izjava zapravo na odredjeni način poništava efekte pomenutog vladinog zaključka, koji i bez toga nema zakonsku snagu, već je nešto što se može uslovno nazvati – ozbiljna preporuka. Opozicioni blok SzS je, naime, najviše primedbi imao upravo na učešće Vučića u kampanji i to od parlamentarnog do lokalnog nivoa, svugde gde bi se pojavila potreba da on svojim prisustvom ojača poziciju stranke kojoj pripada.

Opozicione stranke koje nisu u tom bloku i koje minulih godina nisu ulazile u naročito oštre sukobe sa vlastima, imaju drugačiji stav. "Evo sad se govori o REM-u, sad se govori o nekom telu koji treba da kontroliše REM, sad se govori o činjenici da postoje pritisci u javnim preduzećima, sad se govori o tome da u Skupštini treba da budu odredjena tela koja će da vode računa o trošenju novca... činjenica je da je to po meni napredak na bolje", kaže, naprimer, Aleksandar Šapić, lider Srpske patriotske stranke (SPAS).

Dve faze

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo veruje da će u budućem dijalogu učestvovati i predstavnici civilnog društva i da će biti i onih stranaka koje nisu u ovom trenutku parlamentarne. "Videćemo na koji način će se sastanci odvijati. Znamo samo koliki je broj onih koji će iz svake stranke moći da prisustvuju sastancima. Taj format je očigledno već zadat, a za ostale detalje mislim da ima još nekoliko nedelja; da vidimo šta će se u medjuvremenu dešavati", kaže on.

U očekivanju nastavka dijaloga i promene formata razgovora i obećanog ograničavanja upotrebe javnih resursa u kampanji ostaje nerešen čitav niz drugih problema. Naročito je osetljivo pitanje medijskih sloboda i pristupa oponenata vlasti vodećim medijima u Srbiji preko kojih se informiše gotovo 80 odsto stanovništva. Opozicija još nema garancije da bi to moglo da se promeni, a i kada se i ukoliko se promena dogodi, teško je očekivati da u nekoliko meseci predizborne kampanje u kojima bi vlasti i njihovi oponenti imali koliko-toliko ravnopravan tretman u medijima opozicija imala mogućnost da napravi neki veliki prodor u širu javnost.

Za opoziciju svakako najveći značaj ima najavljeno učešće Mekalistera i drugih medjunarodnih predstavnika u nastavku dijaloga. Mekalister je uputio pismo predsednici srpskog parlamenta Maji Gojković u kome se založio da se pregovori odvijaju u dve faze. Dnevni list Danas piše da će se prvo organizovati serija okruglih stolova u Skupštini kojima će kopredsedavati Gojković i predstavnik Evropskog parlamenta, uz moguće učešće i stručnjaka, na primer iz OEBS-a. Bilo bi to, dakle, očigledno jačanje medjunarodnog prisustva u celom procesu.

U prvoj fazi razgovaralo bi se o izbornim uslovima, funkcionisanju Regulatora medija (REM), biračkim spiskovima, finansiranju kampanje, posmatračima. Druga faza usledila bi kada prodju izbori i tokom nje bi bilo reči o medjustranačkom dijalogu i izgradnji poverenja. Predstavnici SzS i dalje su veoma nepoverljivi i stavljaju do znanja da ostaju pri odluci o bojkotu, a da bi rado pregovarali jedino sa Mekalisterom. Oni veruju da bez veoma snažnog prisustva i kontrolne uloge medjunarodne zajednice neće doći ni do kakvih pozitivnih promena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.