AAA

SU-PRO-MEDIA | 16.10.2019 12:03 > 16.10 12:03

Danas protest ispred Vlade Srbije zbog pritiska na novinare N1


Grupa za slobodu medija održaće danas u 18.00 sati protest ispred zgrade Vlade Srbije povodom toga što su dve maskirane osobe "fantomi", ubacile 500 letaka u dvorište zgrade Televizije N1.

"Na lecima je ispisano 'Republika Srbija, dovidjenja. Dobrodošli u Luksemburg', što je sasvim jasna poruka da novinari koje režim ne uspeva da kontroliše, nisu dobrodošli u Srbiji, da za njih nema mesta ovde i da bi ih trebalo proterati, izbrisati, onemogućiti", ocenjeno je u saopštenju neformalne Grupe za slobodu medija.
"Znamo šta se dogodilo kad su se fantomi prvi put pojavili, pre tri i po godine u Savamali, pa nam je i ta poruka sasvim jasna: sravniti sa zemljom", piše u tekstu.

Grupa za slobodu medija je osudila napade, pritiske i zastrašivanje novinara u Srbiji i uputila zahtev nadležnim institucijama da otkrije ko vrši pritisak na N1, i ko su nalogodavci, ali policija zasad to nije uspela.

"Zahtevamo i da najviši državni zvaničnici prestanu da vredjaju i diskriminišu nezavisne medije i novinare i kreiraju atmosferu linča u kojoj nijedan nezavisni novinar nije siguran", piše u saopštenju.

Grupa za slobodu medija podsetila je to nije prvi incident u vezi sa televizijom N1 "koja se najdalje i najviše čuje kad izveštava o onome o čemu režimski mediji ćute".

Prema Bazi podataka NUNS o napadima na novinare, ove godine je do kraja septembra zabeleženo 89 incidenata.

"Ovi napadi dogadjaju se kao logična posledica organizovane hajke koju inspiriše vrh vlasti potpomognut tabloidima", ocenjeno je u saopštenju.

"Pozivamo sve novinare i građane da se solidarno okupimo u 18 sati, u sredu 16. oktobra, ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 i pokažemo da nećemo dozvoliti da se novinarstvo i sloboda govora proteruju iz Srbije. Novinari i građani Srbije moraju da ustanu protiv fantoma!", piše na kraju saopštenja Grupe za slobodu medija koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.