AAA

SU-PRO-MEDIA | 25.09.2019 17:28

Skot: Masovno plasiranje iskrivljenih činjenica u srpskim medijima

Odlazeći američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je da brojna istraživanja ukazuju na masovnu pojavu plasiranja iskrivljenih činjenica u srpskim medijima kada je u pitanju izveštavanje o Rusiji u poredjenju sa SAD.

"To se ne odnosi samo na tabloide, već i na RTS i ozbiljne novine poput Politike. Ovako otvorena manipulacija medijima nastavak je opasne nacionalističke propagande koja je na Balkanu uzela maha devedesetih godina. Ona nanosi štetu izgledima Srbije da ponovo zauzme mesto koje joj pripada u zajednici evropskih naroda", rekao je Skot za list Danas od četvrtka.

Skot je dodao da je "krajnje vreme da Srbija istinski pristupi reformi medijskog okruženja u zemlji, da zaštiti istraživačke novinare i da iz medijskog prostora ukloni nevidljivu ruku nacionalizma po meri vlasti".

Povodom najave bojkota izbora od opozicionih srpskih stranaka, Skot je kazao da bi SAD pozdravile korake koji bi ozbiljno shvatili primedbe opozicije, civilnog društva i medjunarodnih organizacija poput EU i OEBS-a i uveli dalje reforme.

"Istovremeno, ne vidim kakve koristi narod Srbije ima od bojkota. U stvari, verovatno bi posledica bojkota bila oduzimanje srpskoj javnosti mogućnosti izbora. U krajnjoj liniji to je unutrašnje pitanje Srbije, ali ishod bi mogao uticati na ugled Srbije u svetu", naveo je Skot.

Komentarišući mogućnost postizanja sporazuma Beograda i Prištine, Skot je rekao da je "svaki dan bez sporazuma korak dalje od stabilne budućnosti za kojom čeznu oba naroda" i dodao da je imenovanje Metjua Palmera za američkog specijalnog predstavnika za Balkan važan signal da SAD žele da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu Srbiji i Kosovu da postignu sporazum koji će doprineti stabilnosti celog regiona.

"Uz Palmerovu pomoć, ali pretežno uz pomoć mudrosti i hrabrosti političkih lidera u Beogradu i Prištini, doći će i taj dan. Što pre, to bolje", rekao je Skot.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.