AAA

SU-PRO-MEDIA | 27.09.2019 12:23

BIRODI ponudio pomoć REM-u u monitoringu medija

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ponudio je danas podršku Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da sprovode monitoring izveštavanja emitera u izbornom periodu u skladu sa ODIHR (OEBS) metodologijom.

Povodom izjava predstavnika Saveta REM-a da nemaju adekvatne uslove za praćenje izveštavanja medija u izbornom periodu, BIRODI kao organizacija koja od 2012. godine po ODIHR metodologiji prati izveštavanje medija u izbornom periodu, iskazao je spremnost da u skladu sa svojim stručnim i materijalnim kapacitetima pomogne Službi za nadzor i analize REM-a da sprovode monitoring izveštavanja emitera u izbornom periodu i tako doprinese ostvarivanju zakonskih obaveza REM-a i integritetu izbornog procesa.

BIRODI je saopštio da je otvoren za dogovor o modalitetu podrške koji je potreban REM-u, koji se može ogledati u razmeni i primeni metodologija, razmeni podataka koje poseduju REM i BIRODI o izveštavanju medija, organizovanju debatnih sastanaka sa relevatnim akterima o načinu izveštvanja medija sa ciljem da se utvdi u kojoj meri mediji svojim izveštavanjem pomažu gradjanima u donošenju odluka da li će i za koga glasati na izborima, što je jedan od ključnih indikatora ODIHR-a za ocenu funkcionalnosti medija u izborima.

Kao prvi korak predlaženo je organizovanje stručne debate o nalazima BIRODI monitoringa izveštavanja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koji je počeo 1. septembra 2019. godine.

Predloženo je podaci i metodologija BIRODI-ja budu uporedjeni sa podacima i metodologijom Službe za nadzor i analizu REM-a.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.