AAA

SU-PRO-MEDIA | 06.03.2020 13:50 > 06.03 13:50

Akademska zajednica zahteva od REM-a da reaguje na kršenje medijskih sloboda

Članovi akademske zajednice pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa za novi zahtev koji će biti upućen Regulatornom telu za elektronske medije (REM) u kojem će se traži razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije i zabrana emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

Kako je saopštio Naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, stanje u sferi javnog informisanja u Srbiji daleko ispod nivoa koji odlikuje civilizovano društvo uz drastično kršenje medijskih sloboda, a time i ljudskih prava, nepoštovanja zakona koji regulišu medijski prostor i zloupotrebe medija radi obmanjivačkog prikrivanja afera pripadnika vladajuće stranke i propagandističkog veličanja njenog predsednika.

On je članovima REM-a u pismu poručio da su svojim nečinjenjem omogućili ovakav sunovrat naših medija i da zato treba pod hitno počnu da postupaju u skladu sa ovlašćenjima dobijenim od Skupštine i da sankcionišu one koji rade protivno zakonima.

"Više od 140 članova akademske zajednice tražilo je od rukovodstva Radio-televizije Srbije da promeni uredjivačku politiku u pravcu poštovanja Zakona o javnim medijskim servisima, odnosno da javnost informiše istinito, nepristrasno, celovito i bez cenzure, i ne služeći interesima ni jedne političke stranke. Nakon što ovaj zahtev nije usvojen, tražene su ostavke celokupnog rukovodstva Radio-televizije Srbije, a koje članovi rukovodstva nisu podneli" kaže se u pismu i poziva REM da reaguje na kršenje zakona.

"Radio-televizija Srbije krši i član 50 Ustava Republike Srbije kojim se zabranjuje cenzura, kao i član 51 kojim je svima zagarantovano pravo da budu istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavani o pitanjima od javnog značaja", naveo je Prvanović.

Кada je reč o komercijalnim emiterima, televizije Pink, Hepi i Studio B već duže vreme preko svojih programa plasiraju najgoru propagandu u korist vladajuće stranke i njenog predsednika i REM je, smatra Prvanović, morao to da primeti.

"Od vas zahtevamo da izreknete tim televizijama mere privremene zabrane informativnog programa i programa sa političkim sadržajem i to u trajanju od 30 dana. Ukoliko nakon isteka perioda nastave raniji način rada, od vas zahtevamo da televizijama Pink, Hepi i Studio B oduzmete dozvole za rad, kao što je to regulisano zakonom", naveo je Prvanović u pismu REMu.

Kako je saopšteno, zahtev će biti predat REM-u u toku sledeće nedelje, kada će biti organizovana i konferencija za novinare ispred REM-a.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.