AAA

SU-PRO-MEDIA | 12.03.2020 12:50 > 12.03 12:54

Zahtev REM-u da zabrani emitovanje informativnog programa nekih televizija

Predstavnici akademske zajednice zatražiće sutra od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Hepi, Pink i Studio B.

U pismu koje je podržalo 169 članova akademske zajednice se ocenjuje da je stanje u sferi javnog informisanja u Srbiji daleko ispod nivoa civilizovanog društva i da se drastično krše medijske slobode, a time i ljudska prava, da se zakon ne poštuje i da se mediji zloupotrebljavaju radi prikrivanja afera vladajuće stranke i propagandističkog veličanja predsednika Srbije.

"Umesto da reagujete, vi ste kao članovi REM-a svojim nečinjenjem omogućili ovakav sunovrat naših medija. Zato tražimo od vas da pod hitno počnete da postupate u skladu sa ovlašćenjima dobijenim od Skupštine kao tela koje Vas je verifikovalo i da sankcionišete sve one koji rade protivno zakonima", navodi se u saopštenju.

Oni ocenjuju da bi razrešenjem članova Upravnog odbora RTS-a bilo omogućeno pokretanje procesa dovodjenja javnog servisa do nivoa kakav gradjani Srbije zaslužuju i kakav im Ustav i zakoni garantuju.

"Kada je reč o komercijalnim emiterima, televizije Pink, Hepi i Studio B, već duže vreme preko svojih programa plasiraju najgoru propagandu u korist vladajuće stranke i njenog predsednika, a što ste mogli i morali da primetite. Shodno članu 51 Zakona o elektronskim medijima obavezni ste da se starate da programski sadržaj ovih televizija nema informacije kojima se podstiče mržnja zbog političkih ubedjenja ili članstva u političkim strankama", dodaje se.

Najavljeno je da će zahtev u ime potpisnika predati Slobodan Prvanović i Biljana Stojković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.