AAA

SU-PRO-MEDIA | 29.03.2020 13:39

U Novom Sadu registrovan čak 371 medij, Registar medija neažuran

U Novom Sadu je registrovan čak 371 medij, pokazuju podaci iz Agencije za privredne registre, dostavljeni na zahtev agencije Beta i Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Ukupno 238 medija registrovani su kao dnevne i periodične novine, 70 kao različite vrste portala, 22 kao radio programi, 14 kao televizijski programi, jedan kao servis novinskih agencija, a 26 je "ostalih" i "nedefinisanih".
Kada su jezici u pitanju, 157 medija je registrovano kao mediji na srpskom jeziku, osam na madjarskom, šest na rusinskom jeziku, četiri na slovačkom, tri na engleskom, dva medija na bunjevačkom, jedan na makedonskom, a kod 190 medija jezik je "nedefinisan".

Po podacima koje su Beta i VOICE dobili iz APR-a, ukupno 23 medija upisana u registar ima firma Color Media International čiji je zakonski zastupnik Velibor DJurović, bliski poslovni partner Roberta Čobana.

Medju njima su, pored Sveta i Scandala, i novine sa nazivima poput "Zona magija", "Ruski doktor", "TV novele"… Još više ukupno 34 medija, prema APR-ovim podacima, ima Color Press Group koja je izbrisana iz registra 2017. godine, a u registar je naredne godine upisana Color Press Group 1992, čiji je zakonski zastupnik takodje Djurović, a koja se nalazi na adresi ugašene firme, Temerinska 102.

Color Media Enigmatika ima 26 medija (zakonski zastupnik: Nemanja Vujović), Color Media Communications ima šest (zakonski zastupnik: Robert Čoban), po tri imaju Color Media Special (zakonska zastupnica: Tanja Tomčić) i Color Euro Media. Color Media L&Z i Color Media produkcija, prema podacima koje su Beta i VOICE dobili iz APR-a, imaju po jedan medij.

Medjutim, prva firma izbrisana je iz registra 2013, a druga 2014. godine, što upućuje na zaključak da u Registru medija zapravo nije ažuran spisak. Adresa velike većine "Color" firmi je Temerinska 102, Novi Sad.

Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve ima ukupno pet svojih medija koji su upisani u registar, i to četiri radija: Slavoslovlje, Blagovesnik, Tavor i Beseda, plus još i TV Beseda. Svi su registrovani 2010. godine.

Čak 21 medij upisan u Registar medija ima firma En-Press a reč je uglavnom o enigmatskm listovima kao i o jednom seks magazinu. Enigmatikom se bavi i M&B commerce sa 16 registrovanih medija.

Vlasnik prve firme je Mile Janković, koji je i suvlasnik u drugoj. Ukupno 14 medija upisanih u registar ima Skandi press doo (zakonski zastupnik: Ivan Rudić) čija izdanja su ukrštene reči, rešavanje problema i zagonetki.

U kategoriji poljoprivrede, Udruženje Agroprofit Čedomira Kece ima svoja četiri medija: Organicsrbijapreš, Infoselo, Agroservis plus, Gazdinstvo.

U registru je i 14 televizija, odnosno TV-programa: Kanal 9, RTV Panonija, Media NS, Mozaik, TV Beseda, Televizija Vojvodine – prvi program, Televizija Vojvodine – drugi program, TV Most, TV Delta, RTD, Linea electronics, Novosadska TV, TV NS plus i kablovska TV Balkan.

I podaci o televizijama pokazuju da Registar medija nije ažuran. Na primer, Mozaik TV odavno ne postoji, kao ni TV NS plus, dok je Linea electronics zapravo KTV iz Zrenjanina.

To znači da podatke, barem o elektronskim medijima, treba proveravati u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), a ne u Registru medija.

Pitajući se čemu onda uopšte služi Registar medija, Branka Dragović Savić, glavna urednica portala Autonomija i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ocenila je za Betu i VOICE da bi se "obiman registar medija mogao objasniti izrekom 'Od šume se ne vidi drveće' ".

Novinar Cenzolovke i medijski ekspert Denis Kolundžija naveo je da je, prema podacima iz oktobra prošle godine, u Srbiji bilo blizu 2.400 registrovanih medija, što je otprilike jedan medij na svakih 3.000 stanovnika.

"Takav podatak može svakog da zapanji, koliko i onaj zaista fascinantan da, recimo, na svakih hiljadu Novosadjana 'dodje' po jedan medij, a one koji čitaju izveštaje o zabrinjavajućem stanju sloboda medija u Srbiji, da dobrano zbuni", ocenio je Kolundžija za Betu i VOICE.

On je ocenio da postoje otpori da se u Registar medija konačno uvede red te da se za početak – iz njega pobriše više stotina medija od kojih su neki odavno ugašeni.

"Čak i nakon uvodjenja reda, broj medija u Srbiji bio bi nerealno visok i ponovo bi davao pogrešnu medijsku sliku. Registar medija i tada bi, kao i sada, bio samo to spisak onih koji su zadovoljili minimum zahteva za registraciju. To je za mnoge osnovni preduslov da, uz naravno – 'pravovernu' uredjivačku politiku, svoj opstanak na tržištu osiguraju najčešće isključivo češanjem o medijske konkurse", ocenio je Kolundžija.

Branka Dragović Savić je ocenila da stotine medija na različitim platformama služe isključivo tome da se prikrije "dijagnoza stvarnog stanja", koja glasi: "Niti imamo medijski pluralizam, niti uživamo medijske slobode".

"To se, uostalom, potvrdjuje svakodnevno kroz plasiranje brojnih dezinformacija, takozvanih lažnih vesti, a što za krajnju posledicu ima urušavanje novinarske profesije i novinarstva uopšte, koje postoji dotle dok god služi javnom interesu", navela je Branka Dragović Savić.

Po njenim rečima, informisanje u službi nečijih političkih, ekonomskih ili drugih interesa je zapravo dezinformisanje javnosti.

"Tim interesima odgovara medijska džungla sa brojnim paramedijima i paranovinarima, koji se otvoreno obračunavaju s profesionalnim novinarima koji su ostali manjina u medijskoj zajednici, upravo u cilju gušenja samog novinarstva i slobode govora", ocenila je Branka Dragović Savić.

Dodala je da su zato novinari ključna meta i najtiražnijih režimskih tabloida, jer bez slobodnih medija gradjani gube osnovnu polugu kontrole vlasti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.