AAA

SU-PRO-MEDIA | 22.04.2020 17:45

Novi Pazar: Izveštavanje u vreme korone

Mediji u Novom Pazaru više od tri nedelje raspolažu samo dnevnim podacima sa brojem uzetih uzoraka i potrđenih slučajeva infekcije koronavirusom, a poslednji podaci kazu da ih je u tom gradu 73, od kojih je dvoje preminulo tokom lečenja na Kliničkom centru u Kragujevcu.

Prvih desetak dana od proglašenja epidemije mediji su kako-tako uspevali da kontaktiraju nadležne u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ). Tada su informacije još uvek bile povoljne, bez sumnjivih slučajeva prisustva virusa Covid-19, što je nadležnim službama lokalne samouprave otvorilo put da javnosti šalju poruke o angažovanju svih struktura da "spremno odgovore u borbi protiv epidemije".

Govori Ishak Slezović, direktor Sto plus radija


Zahtevi medija za više detalja o funkcionisanju sistema zdravstvene zaštite u gradu i njihovoj opremljenosti su najčešće ostajali bez odgovora, ili bi bili potvrđeni samo u slučajevima kada su novinari imali proverene podatke i bili spremni da ih objave.
Krizni štab Novog Pazara je krajem marta javnost i medije pokušao da stavi pod kontrolu organizovanjem "konferencija za novinare" i to na otvorenom prostoru, gde bi portparolka Zavoda pročitala podatke o broju uzoraka i potvrđenih slučajeva, a na pitanja novinara odgovarala sa "nemam ovlašćenja da dajem odgovore".

Negodovanje novinara agencije Beta i najavom da više neće dolaziti na "imitaciju konfenecije za novinare", za rezultat je imalo odluku Štaba od 1. aprila da u javnosti više ne iznosi nikakve informacije u vezi stanja i posledica izazvanih koronavirusom, odnosno da će mediji svakodnevno mailom dobijati relevantne podatke.

Takav stav, ipak, nije sprečio gradonačelnika Nihata Biševca i direktora bolnice Meha Mahmutovića da uživo gostuju u Dnevniku Regionalne TV, medija koji se obilato podržava iz budžeta Novog Pazara, i objasne da je nagli rast broja inficiranih (sa nula, na 12 u jednom danu) rezultat neodgovornog ponašanja građana.

Nekoliko sati pre gostovanja na TV, brojne redakcije i dopisništva u Novom Pazaru dobili su poziv da prate Dnevnik RTV "kada će dobiti sve relevantne informacije i moći slobodno ih koriste", što je izazvalo burne reakcije većine ostalih medija. Nekolicina njih je u znak protest Kriznom štabu poslala zahtev da budu isključeni iz dalje komunikacije "isključivo mailom, sa dnevno ažuriranim i tačnim podacima".

Protest nekoilicine novionara, ipak, nije naišao na reakciju kriznog štaba Novog Pazara, pa sistem obaveštavanja redakcija mailom u kojem su samo sa podaci o broju testiranih i pozitivnih na snazi je već skoro mesec dana.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.