AAA

SU-PRO-MEDIA | 19.05.2020 13:13

Istraživanje: Osam od deset ispitanika u Vojvodini svedoci govora mržnje

Od deset ispitanih osoba u Vojvodini mladjih od 30 godina, osam je reklo da su bili svedoci govoru mržnje na internetu, pokazalo je istraživanje "Odgovorni onlajn za internet bez mržnje", koji koordinira Fondacija 021 iz Novog Sada.

Govor mržnje je pre svega bio usmeren protiv pripadnika LGBT populacije, političkih neistomišljenika, migranata, pripadnika manjinskih i verskih zajednica.
Autorka istraživanja psihološkinja Slavica Ranisavljev Kovačev ocenila je da je govor mržnje na internetu samo deo šireg društvenog ponašanja i klime.

"Rezultati pokazuju veličinu problema sa kojima se mladi suočavaju i prisutnost govora mržnje u onlajn prostoru", ocenila je ona.

Iako je govor mržnje štetan po pojedinca, "ispitanici su ga retko prijavljivali nadležnim organima, nisu želeli da javno iznose svoj stav da ne bi ulazili u konflikte, ne misle da vredi reagovati na to i preporučuju ignorisanje takvog ponašanja", navela je Slavica Ranisavljev Kovačev.

Ocenila je da problem predstavlja izostanak ozbiljne reakcije na govor mržnje u onlajn prostoru.
Cilj projekta "Odgovorni onlajn za internet bez mržnje" kojeg je podržala Ambasada Holandije, jeste unapredjenje internetskih sloboda i ljudskih prava, posebno medju mladjima od 35 godina.

Specifični ciljevi projekta su širenje svesti o značaju poštovanja i unapredjenja ljudskih prava na društvenim mrežama, te unapredjenje kapaciteta nezavisnih medija za izveštavanje o fenomenu govora mržnje na internetu, navela je Fondacija 021.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.