AAA

SU-PRO-MEDIA | 18.05.2020 13:19

SBB: RATEL da preuzme odgovornost i zaštiti tržite od monopolskih cena EPS-a

Kompanija SBB danas je ocenila da u Srbiji ne postoji regulisano tržište za kablovske operatore i da državna preduzeća propisuju ili prihvataju nerealne cene, "čime se svaka konkurencija dovodi pred svršen čin".

"Kada Eelektroprivreda Srbije (EPS) bez obrazloženja podigne cene za 108 odsto u Beogradu i za 64 odsto u Srbiji za korišćenje stubova, takva enormna promena cene u svakoj zemlji bila bi predmet ozbiljne analize regulatora", navodi se u saopštenju SBB-a.

U tom kablovskom operatoru od Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) očekuju da uredi tržište telekomunikacija, za šta su, kako je istaknuto, "kao nezavisna institucija i nadležni, kao i da preuzumu odgovornost za svoje odluke, jer one ne smeju biti polovične".
Obrazloženje RATEL-a da "većina operatora" prihvata novu cenu EPS-a, kako je ukazao SBB, "ne daje na uvid javnosti informaciju koji su to operatori bespogovorno prihvatili monopolsku cenu EPS-a i da li su to upravo državni telekomunikacioni operatori Telekom i njegove ćerka firme, kao i PTT".

"Ako rukovodstvo Telekoma Srbije koje koristi novac iz zajedničke kase svih gradjana nema problem sa prihvatanjem plaćanja nerealnih cena EPS-a, to nije prihvatljiv princip kojim bi se uslovljavala i konkurencija", smatra SBB.

Od RATELA je SBB zatražio da istraži na osnovu kojih parametara je EPS formirao novu cenu, koja mu, kao ni javnosti, kako tvrdi, nije obrazložena.

"Činjenica je da je ta cena najviša u regionu i zato SBB traži da se utvrdi i da li se tom odlukom ugrožava konkurentnost u Srbiji, a pritom ne pruža ni
približan standard usluga kao u regionu gde su cene niže", naveo je SBB u saopštenju.

Kompanija je istakla da je "SBB svakodnevno na meti napada državnih funkcionera i činovnika iz vladajuće Srpske napredne stranke.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.