AAA

SU-PRO-MEDIA | 16.05.2020 11:27

UNS: REM će izveštaje o nadzoru televizija objavljivati na svakih sedam dana

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije  (REM) Olivera Zekić i Slobodan Cvejić nisu saglasni da je REM imao pravo kada je doneo dva podzakonska akta preporuku komercijalnim pružaocima medijskih usluga za izveštavanje tokom predizborne kampanje i obavezujući pravilnik za javne servise, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Cvejić u razgovoru za UNS naglašava da on kao "problem" u ovim dokumentima vidi što je za javne medijske servise RTS i RTV donet obavezujući dokument, a za komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom samo preporuka, koja ne obavezuje ove pružaoce medijskih usluga.

"S obzirom na loše stanje političkog dijaloga u Srbiji i preovladjujuću netoleranciju mislim da je pravilnik trebalo da se odnosi na sve pružaoce medijskih usluga sa nacionalnom frekvencijom, kao što je to bio slučaj do pred ove izbore", navodi on.
Zekićeva za UNS ističe da je pravilnik "prošao javnu raspravu i donet je, ne po bilo čijoj želji, ili nalogu, nego upravo na osnovu svega onoga što su mogli, po zakonu, da izmene, poštujući glas medijske struke".
Na pitanje UNS-a da li je mogao da utiče na usvajanje ovih dokumenata Cvejić kaže da nije učestvovao u njihovoj izradi.

"Oba dokumenta su napravljena pre nego što sam izabran u Savet REM-a. Pravilnik za javne servise je usvojen pre mog stupanja na dužnost, a preporuka za komercijalne pružaoce medijskih usluga je napravljena ranije, a usvojena na jednoj od prvih sednica Saveta kojima sam prisustvovao", kazao je on.

Naveo je da je razmišljao da pokrene inicijativu da se važenje pravilnika za medijske servise proširi i na komercijalne televizije.

 "To bi podrazumevalo ponavljanje procedure koja uključuje javnu raspravu i više koraka do konačne odluke, što vremenski nije bilo moguće realizovati do početka izborne kampanje (u tom momentu izbori su već bili raspisani)", kaže Cvejić i dodaje da inicijativa za izmenu ovih dokumenata, u suštini za vraćanje na stari pravilnik, ostaje za kasnije.

Zekićeva odbacuje tvrdnje da su ova dokumenta nezakonita.

"REM ima pravo da ih donese, taj komentar je daleko od realnosti, što samo pokazuje da su oni koji su ih izneli, više imali želju da se bave politikom, da navijaju za neku od opcija, a ne da učestvuju u onome što nam jeste zajednički posao, a to je poboljšanje medijskog sadržaja i profesionalizacija medija, njihov rad po pravilima same struke", kaže Zekićeva.

Brojne organizacije uputile su kritike REM-u na preporuke za televizijske i radio stanice, jer ih je time oslobodio obaveze da fer izveštavaju tokom predizborne utakmice.

"Ipak, regulator će predizbornu kampanju za republičke, pokrajinske i lokalne izbore u elektronskim medijima pratiti redovno, a izveštaji o nadzoru televizija sa nacionalnim frekvencijama biće objavljivani na svakih sedam dana", kaže za UNS Zekićeva.

REM je od raspisivanja izbora do odlaganja zbog virusa korona objavio dva izveštaja o monitoringu televizija sa nacionalnom frekvencijom o predizbornom programu. Prvi put je izveštaj REM-a obuhvatio i programe televizija N1 i Nova S, koje nisu u registru pružalaca medijskih usluga REM-a.

Iako kaže da je rano iznositi uopšteni sud, Cvejić napominje da se poredjenjem izveštaja može zaključiti da javni servisi RTS i RTV izveštavaju balansirano. Na Pinku, kaže, dominira koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, a televiziji N1 izveštavanje o aktivnostima Ujedinjene demokratske Srbije.

Na pitanje UNS-a da li je obaveza medija da u predizbornom programu budu i političke stranke čije liste Republička izborna komisija nije proglasila, Cvejić kaže da je zakon tu jasan samo proglašene liste mogu biti predstavljene.

S tim je saglasna i Zekićeva koja za UNS kaže da njihovo nepojavljivanje u predizbornom bloku nije kršenje zakona, a da je sve ostalo stvar uredjivačke politike samih televizija. "Mi se ne mešamo, nemamo na to pravo, u uredjivačku politiku medija, van izborne kampanje", kaže ona.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.