AAA

SU-PRO-MEDIA | 16.05.2020 08:29

Fridom hausu stigao odgovor Srbije o izveštaju Zemlje u tranziciji

Nevladina organizacija Fridom haus (Freedom House) dobila je odgovor Vlade Srbije o zaključcima objavljenim u najnovijem izveštaju te organizacije "Zemlje u tranziciji 2020", preneo je danas Glas Amerike (Voice of America VoA).

"Primili smo pismo Vlade Srbije, koje ćemo razmotriti, i nakon toga se oglasiti", navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike predstavnica organizacije Dženifer Stejplton (Jennifer Stapleton).
Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa, NVO sa sedištem u SAD, prvi put posle 2003. nije svrstana u "delimično konsolidovane demokratije" već u kategoriju "hibridnih režima" u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako se navodi u izveštaju "Zemlje u tranziciji" kojim je obuhvaćeno 29 zemalja bivšeg SSSR i Istočne Evrope, korak u nazad iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" u kategoriju "hibridnih režima" pored Srbije načinila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Severna Makedonija jedini u regionu Zapadnog Balkana ostvarili napredak.

Nakon toga je autor izveštaja za Srbiju Miloš Damnjanović izjavio je za Glas Amerike da prethodnih godina postoji kontinuirano nazadovanje demokratije u državi, a da je padu ovaj put najviše doprinela korupcija.

Sa druge strane, u odgovoru Vlade Srbije koji je u njeno ime organizaciji Fridom haus poslala premijerka Ana Brnabić, osporava se tvrdnja da Srbija prednjači u slabljenju demokratije na Balkanu i navodi da je, prema brojkama, Srbija ocenjena bolje od Crne Gore i BiH.

Takodje se osporava da Srbija prednjači u padu demokratičnosti i navodi se da je "od 10 zemalja Evrope i Balkana, kod kojih su ocene demokratičnosti opale u poredjenju sa prošlogodišnjim izveštajem Fridom hausa, pad Srbije najmanji".

Izveštaj "Zemlje u tranziciji" Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29 zemalja, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995, a kriterijume koje koristi nije menjala od 2003. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.