AAA

SU-PRO-MEDIA | 13.03.2018 15:50 > 13.03 16:28

Od lošeg momka do perspektivnog partnera


„Trenutno je mnogo bolje nego što je bilo, ali je daleko gore od onog kako bi trebalo da bude“. Ovako, u jednoj rečenici, nоvinarka privatne novinske agencije Makfaks, Kristina Ozimec opisuje slobodu novinara u  Makedoniji, koja je i dalje na „staklenim nogama“.

Novinari se u Makedoniji još oporavljaju od užasnog perioda represije koji je sprovodila vlast bivšeg premijera Nikole Gruevskog nad svim onima koji se nisu slagali sa njegovim  načinom vladanja. Poslednja analiza Samostalnog sindikata novinara, napravljena u julu i avgustu prošle godine, samo nekoliko meseci nakon što je Gruevski izgubio vlast, pokazuje da novinari u Makedoniji rade u nesigurnim uslovima, da ih tuku, kidnapuju i vredjaju i da institucije ne uspevaju da kazne nasilnike.


Prema mišljenju novinarke Ozimec uslovi u kojima novinari rade glavni problem:

”Ako imate novinare koji rade po ugovorima o autorskom honoraru ili po ugovoru o delu, koje možete da otpustite u bilo kom momentu, sa nesigurnim platama od 300-400 evra, koji nemaju osnovna prava koje predvidja Zakon o radnim  odnosima, kao što su plaćeni odmor ili bolovanje, onda oni veoma lako mogu da budu meta raznih pritiska sa svih strana”.

Izveštaj novinarskog sidikata pokazuje da 45 odsto novinara ima platu manju od makedonskog proseka, da više od polovine novinara nije u stalnom radnom odnosu  i  ne prima redovno plate.  

"Ovako loš socijalni položaj novinara, vlasnici medija koriste da izvrše pritisak i utiču na njihovo pisanje. Prete novimarima otpuštanjem, pa čak fizičkim nasiljem da ne bi kritikovali velike ogašavače", kaze Naser Selmani, predsednik Udruženje novinara.  

Gotovo svaki izveštaj o slobodi novinara u Makedoniji je poražavajući po svom sadržaju. Anketa napravjena u okviru istraživanja “Balkanski barometar 2017” Regionalnog saveta za saradnju, pokazuje da 72 odsto gradjana Makedonije smatra da su mediji pod potpunim ili delimičnim političkim uticajem, dok se  23 odsto ispitanika ne bi saglasilo sa tom konstatacijom.

“Da bi postojalo slobodno novinarstvo, kritičko novinarstvo, treba da postoji potreba gradjana za njim”, kaže direktorka Makedonskog instituta za medije Biljana Petkovska.

“U proteklih 10 godina u Makedoniji je realno postojao veliki politički pritisak vlade na slobodu novinara i slobodne medije što je dovelo do totalne devastacije ove  profesije. Publika kao da je navikla da očekuje propagandu u medijima. I zato će biti potrebno puno vremena za rekovalescenciju ove profesije. Daleko od toga da je  prethodno stanje bilo idealno, ali imamo jedan revezibilan proces.  Stalno se vraćamo unazad umesto da idemo napred”, kaže Petkovska.

Petkovska govori upravo o vremenu prethodne vlasti VMRO DPMNE, kada su mediji bili pod skoro potpunom kontrolom, a slobodno novinarstvo u izumiranju.

 “To je bio potpuno ignorantski odnos režima prema medijima. Ili će vas ignorisati kao da ne postojite ili će voditi hajku protiv vas”, objašnjava Ozimec

„Loš momak Balkana” je naziv koji su  Reporteri bez granica dali Makedoniju u izveštaju koji meri indeks medijskih sloboda. Reporteri bez granica su medjunarodna organizacija za zaštitu novinara koja pravi godišnje izveštaje o stanju medijskih sloboda i položaju novinara u zemljama širom sveta.

Makedonija je u izveštaju za  2016. godini bila rangirana na 111. mestu od 180 zemalja sveta. Poslednja medju zemljama regiona. Makedonija se u ovom izveštaju našla u grupi sa zemljama za koje važi uverenje da ozbiljno ugrožavaju građanske slobode i slobodu govora, kao što su Belorusija, Kazahstan i Tadžikistan. Samo pre osam godina Makedonija je na istoj listi bila na 34. mestu!

“Politička nestabilnost utiče na rad novinara i pritisak vladajuće partije je naterao neke medije da se sami cenzurišu”, napisao je tada Fridom haus u izvestaju za 2016.

Nova vlast predvodjena Socijademorataskim savezom Makedonije (SDSM)  Zorana Zaeva, koja je došla pre osam meseci, obećava slobodu i za novinare i  za medije. Novinari ocenjuju da su pritisci smanjeni, da ima izvesnih poboljšanja, ali da je još rano da se daju bilo kakve ocene.

Biljana Petkovska kaže da Vlada Zorana Zaeva ima idealnu priliku da pokaže da njihov dolazak na vlast vladavinu stvara uslove da buduće rangiranje na medjunaordnim listama za slobodu medija i novinara bude bolje.

“Sloboda pre svega znači odgovornost. Odgovornost za sve one koji imaju udela u kreiranju medijske strategije u državi, u funcionisanju medija kao ekonomskih subjekta i kao čuvara društva. Mediji su savest društva”, kaže Petkovska.

Reporteri bez granica  u aprilu bi trebalo da objave Indeks o slobodi medija za 2017. godinu. Skok na toj listi makar za jedno mesto, povratio bi veru novinara Makedonije u značaj njihove uloge čuvara javnog interesa.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.