AAA

SU-PRO-MEDIA | 25.07.2018 12:15 > 25.07 12:31

Novinari prve žrtve lažnih obojenih revolucija (VIDEO)


U predizbornim godinama i izbornim kampanjama, tradicionalno, prvo strada istina, a uporedo sa njom i novinari.

Na prostorima zemalja zapadnog Balkana to je već deo izbornog folklora, u kojem su, navodne, obojene revolucije, kao pretnja rušenju režima, prve na svim top-hit listama vlasti u njihovoj borbi za svoj opstanak.

Poseban problem je što su u ovim petparačkim pričama, prejeftinim teorijama zavere, zapleti poslednjih godina postali potencijalno smrtonosni, primarno po novinare, kao i ostale koji se usude da kritikuju nosioce vlasti.

Najviši nosioci vlasti, poput predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, javno, imenom i prezimenom, prozivaju novinare, optužujući ih da su navodni strani špijuni.

"Ono što jeste dodatni problem jeste što te izjave, s obzirom što dolaze od najvišeg nosioca vlasti, postaju društveno prihvatljive", upozorava glavna i odgovorna urednica BN televizije Suzana Radjen-Todorić.

Upravo to, prihvatanje neistina i manipulacija vlasti, obogaćenih imenima njenih kritičara, i jeste verbalni metak, neretko i verbalni rafal usmeren ka novinarima, a samo je pitanje trenutka, zbog napetosti situacije u BiH i Republici Srpskoj, kada će se verbalno materijalizovati u olovno. I kada će novinari smrtno stradati.

"Nažalost, ovo nije prvi, a verovatno ni poslednji put da se on tako odnosi prema novinarima i medijima. Mi smo se svega nagledali. Ono što je vrlo bitno, sada kada se kula od karata trese, jeste da su te izjave sve učestalije i da su pretnje i pritisci sve veći", ocenio je Željko Raljić, urednik portala "Istinito" i novinar BN TV.

Sa povelikog menija obojenih revolucija vladajućeg režima Milorada Dodika, jako začinjenih pretnjama pojedincima i civilnom sektoru, mesecima je već najprodavanija navodna pretnja koja stiže iz Velike Britanije, u vidu četrdeset obaveštajaca, koji su, kako vlasti tvrde, stigli da prave digitalno-oružani haos. Uz njih je, kao prilog, serviran i izvesni, realno neizvesni/nepostojeći, Britanski poslovni klub, kao finansijer celog projekta.

Odlazak dva novinara u London, njihovo učešće u Fellowship programu, koje podrazumeva obilazak redakcija tamošnjih uticajnih medija, vladajuća struktura Republike Srpske označila je kao direktan udar na temelje ovog entiteta.

"Činjenica da su dva važna novinara BN Televizije provela nekoliko dana na obukama u Londonu, kod nekih struktura, i zna se zašto je to uradjeno. Reći ću vam ko je bio, ako treba. Gospodja Radjen i ovaj Raljić, odavde iz Banjaluke. To mi sve znamo i vidimo na koji način je teško nositi političku borbu", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare, održanoj 29. juna u Banjaluci.

"Kada predsednik Republike Srpske, kao najviši nosilac vlasti u Republici Srpskoj, izjavi da su novnari bili u inostranstvu na nekoj obuci, i sve to dovede u kontekst sa izdajničkim delovanjem protiv Republike Srpske, onda to jeste napad na novinare i jeste crtanje meta na ledja novinara i sasvim je normalno da se nakon takvih izjava osećate ugroženo", naglasila je Radjen Todorić.

"Ja bih voleo da je predsednik Republike bio barem mrvicu ozbiljniji, jer kazati da se 40 britankih obaveštajaca javlja meni i koleginici Suzani Radjen – Todorić, kada dodju u Republiku Srpsku!? A zaboga, svih 40 dolaze u Republiku Srpsku je  žalosno, nije smešno. Vrlo neozbiljno od jednog predsednika, ali i vrlo opasno", naveo je Raljić.

Uzalud su apeli za bilo kakvu ozbiljnost, jer su vlasti nastavile sa "britanskim udarom", iako su sami Britanci sve demantovali, ukazujući na realno dovodjenje novinara u životnu opasnost, izmišljotinama čiji je jedini cilj anesteziranje javnosti.

Ambasada Velike Britanije saopštila je da je ovakva vrsta političkog pritiska i zastrašivanja u potpunosti neprihvatljiva i da je napad na slobodu izražavanja.  

"Zapravo, Britanski-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) su takodje učesnici ovog programa", naveli su u saopštenju iz britanske ambasade u BiH.

I pored navoda da u Fellowship-u učestvuju i zvaničnici Vlade RS, kao i glavni nosioci njihovog medijskog udara Javni servis RTRS-a, najviši funkcioneri ovog entiteta nastavili su da se "prave Englezi" i napadi na novinare, medijske kuće za koje rade, kao i pripadnike civilnog sektora,  su se pojačali.

"U društvu jednoumlja, kao što to postoji u Republici Srpskoj ili celoj BiH, i praktično, svaki vaš pokušaj da progovorite o kriminalu, o korupciji, o problemima običnog čoveka, prosto postaje veleizdaja. Nažalost", naglasila je urednica BNTV.

Pozivanje na razum u ovom entitetu je praistorijska davno zaboravljena kategorija. Onih četrdeset neidentifikovanih, navodnih, obaveštajaca i dalje su pogonsko gorivo kuhinje obojenih revolucija i teorija zavjere protiv samoprozvanih branitelja nacionalnih interesa, a verbalni rafali prema novinarima nisu prestali.

"Oni su bili logistika za prihvat ovih koji sada dolaze. Bez obzira što se nemušto brane, moje informacije od juče su da svi koji dolaze su visokospecijalizovani operativci, rasporedjeni u Republiku Srpsku. Zašto baš u Republiku Srpsku, veliko je pitanje? BN televizija se pokazuje kao medij koji pokušava da provodi politike koje nisu u interesu srpskog naroda i Republike Srpske", kazao je Dodik 29. juna.

"Činjenica je da je Milorad Dodik svojevremeno bio nada i gradjana BiH i Republike Srpske, pa i medjunarodne zajednice i da je ta medjunarodna zajednica pomagala Milorada Dodika i njegovu političku opciju, što bi on volio danas da se može kako izbrisati iz istorije. Nažalost, ne može.

Ali, isto tako, nažalost, mi danas imamo najviše problema upravo sa medijima i političarima koje je medjunarodna zajednica svojevremeno pomagala i podizala u BiH. I to je naš problem. Mislim da medjunarodna zajednica treba da promeni svoj pristup", smatra Raljić.

Predsednik pokreta "ReStart" Stefan Blagić, koji je označen kao klijent Britanskog poslovnog kluba, tvrdi da Javni servis, RTRS, umesto da odgovara za kršenje zakona i targetiranje osoba iz nevlading sektora i medija, pokušava sebe predstaviti kao žrtvu.

"Mislim da se to dešava u ovom trenuktu. RTRS pokušava da nas prikaže i kriminalcima i teroristima. Podsetiću da su pisali o tome da su nam pojedini članovi teroristi, što je potpuna neistina i što je neverovatno. To predstavlja klasično stavljanje mete na čelo", naglasio je Blagić.

Blagića je čak policija i privodila, nakon što je, iziritiran lažnim optužbama, novinarima Javnog servisa na društvenim mrežama napisao "da se dobro pripaze kada ga sretnu na ulici", aludirajući na njihove optužbe da je kriminalac i terorista.

Nakon privodjenja, "osvanuo" je na Javnom servisu, u dokumentu, kao osoba "koja prolazi kroz kaznene evidencije MUP-a RS". Objavljivanje takvog dokumenta je krivično delo.

"Taj dokument je sadržavao i matične lične brojeve i adresu stanovanja, ime oca i tome slično. Dakle, ko god želi može da dodje na moju adresu i da uradi šta god želi", kaže Blagić.

Vlast i radi šta god želi, nastavlja da optužuje bez argumenata, a svakim danom pretnje su sve veće i snažnije, jer se izbori približavaju. Pokušaj anesteziranja javnosti je sveobuhvatan i nasilan. Sloboda medija ovde je odavno okačena o klin.

"Ako podjemo od pretpostavke da je sloboda medija jedan od osnova za razvoj društva, onda je sasvim izvesno i logičan je zaključak da sprečavanje te slobode jeste i sprečavanje razvoja društva".

"Zato kažem da je jadna zemlja u kojoj se novinari osećaju ugroženo i iz koje moraju da odlaze zbog svoje bezbednosti", zaključila je Radjen-Todorić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.