AAA

SU-PRO-MEDIA | 14.08.2018 17:35 > 14.08 17:48

Senke iz prošlosti


Na poslednjem liderskom sastanku, na kojem su se okupili makedonski političari vlasti i opozicije u nastojanju da  postignu dogovor o važnim pitanjima, umesto političara vest su postali fotoreporteri. Desilo se to da fotoreporterima nije bilo dozvoljeno da fotografišu lidere poltičkih partija pred ulazom u Klub poslanika, u kojem se održavao liderski susret.
Nešto što je na brojnim prethodnim liderskim sastancima bilo sasvim normalno, na mestu na kojem su prethodno radili neometano. Medju njima je bio i fotoreporter Borče Popovski.
"Rečeno nam je da iz bezbednosnih razloga ne smemo da stojimo tu gde smo prethodno snimali lidere i radili. Policija  nam je rekla da se dogovorimo  sa protokolom, a protokol da je policija tako rekla i sve vreme su prebacivali loptu", kaže fotoreporter Borče Popovski.
Tada su  u znak protesta fotoreporteri spustili fotoaparate na zemlju i nisu pravili fotografije sa liderskog sastanka .

Na onemogućavanje fotoreporterima da rade reagovala su sva novinarska udruženja u Makedoniji. Zatražili su da se medijskim radnicima dozovoli da nesmetano rade.
"Reagovali smo na komentare i na pokušaj da fotoreporterima iz bezbednosnih razloga ne bude dozvoljeno da stoje na ulazu objekta u kojem se održavao liderski sastanak, uz nedolične komentare tipa: ćutali ste do sada, pa ste sada našli da pričate", kaže Tamara Čausidis, predsednik Samostalnog sindikata novinara Makedonije.  
Taj komentar o kojem govori Čausidis su u stvari reči Marjana Zabrčaneca, savetnika premijera Makedonije Zorana Zaeva za odnose sa javnošću.

Kada su se fotoreporteri požalili da su do sada fotografisali sa tog mesta i da je ovakav odnos neprihvatljiv, Zabračanec im je poručio:
"Ćutali ste 11 godina dok su vas gazili. Sada ste našli da govоrite!".
Tim rečima je aludirao na godine vladavine VMRO-DPMNE, tokom koje su mediji bili pod snažnim pritiskom  i kontrolom vlasti Nikole Gruevskog.

"Reakcija u vezi 11 godina gaženja bila je reakcija na verbalne napade da gazimo novinare. Ne mogu da se složim i nikada se neću saglasiti sa tim, jer mi delujemo suprotno takvom načinu ponašanja  i zalažemo se za  profesionalnost i slobodno izveštavanje u svim medijima", kaže Zabrčanec.
Dan nakon zabrane, na novom liderskom sastanku fotoreporterima je dozvoljeno da fotografišu sa stare lokacije, na ulazu u Klub poslanika.
Zabrčanec kaže da je taj nesporazum već prevazidjen.

"U koordinaciji sa bezbednosnim službama pronadjeno je rešenje da deo medija, koji žele, mogu da fotografišu i na ulazu i unutra, u skladu sa bezbednosnim protokolom", kaže Zabrčanec.
Celi spor je završen i sa zajedničkom fotografijom fotoreportera i protokola Vlade Makedonija, pred Klubom poslanika.
I snimatelji I novinarska udruženja žele da veruju da se radi samo o nesporazumu, a ne o neshvatanju rada medijskih radnika.
Iz Udruženja novinara Makedonije (ZNM) upozorili su da ovi incidenti predstavljaju direktan napad na slobodu medija i pokušaj da se kriminalizuje rad medijskih radnika, koji u javnosti treba da se predstave kao opasni ljudi. Ako je i bilo bezbednosnih razloga za uvodjenje nove prakse za pracenje javnih dogadjaja, tada je policija na vreme trebalo da izvesti fotoreportere I snimatelje da bi se obezbedio alternativni način za pokrivanje dogadjaja, bez pravljena zabune I  nervoze.
"Ovakvi nepotrebni incidenti, ozbiljno kompromituju i zalaganje nove vlasti Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) za transparentno I odogovrno vladanje I vraćaju senke iz prošlosti", smatra  Udruzenje (ZNM).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.