AAA

SU-PRO-MEDIA | 14.08.2019 10:50 > 14.08 10:50

NDNV osudio pretnje novinaru lista Hlas ljudu Juraju Bartošu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo pretnje koje je predsednica Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Horvatova uputila novinaru lista na slovačkom jeziku "Hlas ljudu" Juraju Bartošu, nakon što je v.d. glavnog i odgovornog urednika Stevan Lenhart odbio njen zahtev da spreči da Bartoš izveštava o nedavnom "Susretu slovačkih novinara" u Bačkom Petrovcu.

Lenhart je zahtev odbio pozivajući se na autonomiju uredjivačke politike i na slobodu medija. Prema njegovim rečima Horvatova je na to putem imejla odgovorila da ukoliko on ne želi da se to na "lep način reši", postoje i drugi načini, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.
Ocenili su da je u pitanju kršenje svih demokratskih standarda u oblasti slobode medija i pozvali nadležne institucije da reaguju.

"Takodje zahtevamo od Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je i osnivač lista, da zauzme stav povodom grubog pokušaja upliva Horvatove u uredjivačku politiku lista 'Hlas ljudu' i pretnji koje je ona uputila novinaru Bartošu", piše u saopštenju.

NDNV je naveo da je, kao rezultat upliva politike u rad tog medija, nedavno Upravni odbor promenio i statut lista i izbacio ključni kriterijum za izbor glavnog i odgovornog urednika kao i direktora: prema novim pravilima više se ne traži prethodno iskustvo u rukovodjenju medijima ili redakcijama, kao ni iskustvo u vezi sa radom u oblasti informisanja.

Problemi su u toj redakciji posebno izraženi nakon što je većinu u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine dobili lista "Matica slovačka" i članovi stranke "Slovaci napred", što je i naziv političke partije osnovane 2015. godine, piše u saopštenju.

"Neophodno je da nadležne institucije konačno urede oblast informisanja na manjinskim jezicima i da uspostave jasna pravila za zaštitu autonomije medija koji su u rukama nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Podsećamo da je nacrt Medijske strategije na kom su i eksperti NDNV-a radili u radnoj grupi predložio mere za rešavanje ovog pitanja, ali nakon javne rasprave ti predlozi su izbrisani iz dokumenta", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da slučaj lista "Hlas ljudu" pokazuje u kojoj meri su upravo predložena rešenja za jačanje nezavisnosti medija na jezicima nacionalnih manjina neophodna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.