AAA

SU-PRO-MEDIA | 28.08.2019 16:30 > 28.08 16:30

Novinarska udruženja osudila ometanje rada ekipe N1 ispred Marakane

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) posebnim saopštenjima protestovali su zbog ometanja rada ekipe televizije N1 pred utakmicu "Crvena Zvezda" "Jang bojs" ispred stadiona "Rajko Mitić" u Beograd.  

UNS je zatražio od policije da utvrdi ko je terao ekipu na javnom mestu i pokušao da joj ošteti opremu i podsetilo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati pravo novinara da rade bez ometanja.
U sapštenju NUNSa poziva se policija i nadležno tužilaštvo da identifikuju nasilnike preko snimaka N1 i protiv njih preduzmu zakonske mere, a uprave FK Crvena Zvezda da se "javno ogradi i osudi huligansko ponašanje 'navijača'"

"Upozoravamo i da huškajući gradjane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Prema rečima reportera N1 Mladena Savatovića, pred utakmicu  pokušao je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase "špijuni", "lopovi", "američki plaćenici".

Ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i gradjane za mišljenje. Medjutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, nekoliko mladića su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju.

Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, medjutim, oni su ih pratili.

"Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s ledja, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sundjer s mikrofona i bacio ga na asfalt", ispričao je reporter N1.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.