AAA

SU-PRO-MEDIA | 12.09.2019 18:42

Boban Rajić, novi vlasnik lista Večernje novosti - neočekivana transakcija

Boban Rajić, javnosti do sada malo poznati biznismen iz naselja Vučak kod Smedereva, postao je vlasnik "Večernjih novosti", jednog od vodećih dnevnih listova u Srbiji, pristavši da plati za tu medijsku kuću 300 miliona dinara (2,5 miliona evra).

Većinski vlasnik kompanije Novosti, Štamparija Borba, koja poseduje 98,06 odsto kapitala, je na sednici Skupštine akcionara 26. avgusta ove godine donela odluku da odobri ugovor o prodaji Novosti privrednom društvu "Media 026" d.o.o. Vučak, u vlasništvu Bobana Rajića. Rajić je, inače, i vlasnik i poznate beogradska kafana Ruski car.

Rajić je, kako tvrde u Štampariji, jedini podneo zahtev za kupovinu. Još nije saopšteno kada će biti potpisan ugovor o prodaji zbog potraživanja koja Novosti nisu mogle da namire.

Štamparija je na osnovu potraživanja od Novosti u maju ove godine preuzela tu medijsku kuću koja je od 2006. bila u većinskom vlasništvu Milana Beka, dok je manjinski akcionar bila Republika Srbija.

Firma "Media 026" je osnovana u avgustu prošle godine za 100 dinara, a firmu je registrovao advokat Igor Isailović čije se ime i angažman vezuju za registraciju of-šor firmi ministra finansija Siniše Malog u Bugarskoj. Prema pisanju medija premijerka Ana Brnabić je 2015. godine sa njim osnovala preduzeće "Energy & Innovation".

Rajić je vlasnik porodičnog poslovnog sistema "Coka" koji je nastao spajanjem trgovinskih preduzeća "Dunav" iz Smedereva i "Nova trgovina" iz Požarevca.

Taj poslovni sistem je 2010. godine na 15 godina izdao 22 lokala u dugogodišnji zakup Merkatoru S (zajedno sa zaposlenima) u Smederevu, Požarevcu, Smederevskoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Velikoj Plani, Markovcu, Azanji i okolnim selima.

Smederevski biznismen ne odaziva se na telefonske pozive medija, a jedinu izjavu nekoliko dana po objavljivanju vesti o kupovini Novosti dao je Udruženju novinara Srbije (UNS).

Za kupovinu Novosti se, kako je naveo, odlučio "zbog potencijala te medijske kuće" koja ima 263 poverioca i grca u gubicima teškim 1,5 milijardi dinara, od čega Štampariji u državnom vlasništvu duguje milijardu dinara, a državi na ime poreza i doprinosa 284 miliona dinara.
Novi vlasnik je UNS-u rekao da mu je cilj da se "posle više godina poslovanja Novosti sa gubitkom, uz kvalitetan biznis plan ono unapredi".
Na pitanje da li se ikada bavio medijskim poslovima izbegao je direktan odgovor, rekavši da je Poslovni sistem "Coka" porodični biznis, osnovan 1985. godine i bavi se različitim delatnostima ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i nekretninama i da zapošljava više od 600 osoba i ostvaruje godišnji profit iznad 40 miliona evra.

Privredno društvo "Coka" je, prema sajtu Narodne banke Srbije (NBS), u 2017. i 2018. godini imalo 518 dana blokada, sa dugom u iznosu od nešto više od 37 miliona dinara. Prihodi ovog društva prošle godine, stoji u finansijskom izveštaju društva "Coka", bili su oko 13 miliona dinara.
Na pitanje da li je i gde bilo objavljeno da Štamparija Borba traži kupca udela u kompaniji Novosti, Rajić je UNS-u kazao da se Štamparija i Novosti nalaze u UPPR-u, kao i da se sve "što se čini i radi u skladu sa važećim Zakonom o stečaju, tako da je upravo UPPR-om predvidjeno raspolaganje udelima".

Sindikat novinara Srbije (SINOS), čiji je član sindikat zaposlenih u Novostima, pozvao je, odmah po saznanju da se Novosti prodaju, Vladu Srbije kao većinskog vlasnika Štamparije Borba, da "obelodani sve detalje o preprodaji Novosti i odgovori kako je moguće da poznati nacionalni brend za 300 miliona dinara kupi firma osnovana prošle godine bez ijednog zaposlenog", ali do danas nema odgovora. To sindikalno udruženje upitalo je i "da li iza vlasnika Bobana Rajića stoje ljudi kojima su potrebne novine za širenje kontrole i uticaja".

Zaposleni i sindikat u Novostima su, kako kažu, "iznenadjeni prodajom njihove kompanije u ovom trenutku, utoliko više jer je predstavnik SINOS-a u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije Aneksom predložio izmenu zakona, kako bi kroz uvodjenje javno-privatnog partnerstva bilo rešeno pitanje Tanjuga, Politike i Novosti (mediji u kojima država ima vlasnički udeo)".

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije jedina je državna institucija koja se do sada ovim povodom oglasila. U odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa ministarstvo je saopštilo da, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, ne postoji prepreka da ova kompanija bude prodata.

"Imajući u vidu obavezu privatizacije medija koje je neposredno ili posredno osnovala država (Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave), kao i činjenicu da kompanija Novosti ne spada u izuzetak koji je propisan članom 16. Zakona o javnom informisanju i medijima, prema istom zakonu ne postoji prepreka za privatizaciju ovog izdavača medija naravno, pod uslovom da su ispoštovani svi propisi kojima se uredjuju uslovi i postupak promene vlasništva", navodi se izmedju ostalog u pisanom odgovoru Ministarstva kulture i informisanja.

Uz taj odgovor stoji i napomena da to Ministarstvo "ne raspolaže dokumentacijom o izvršenoj prodaji, te ne može da da detaljniji komentar".
U javnosti nema mnogo podataka iz biografije Bobana Rajića koji voli da se eksponira na Fejsbuku, gde često postavlja fotografije s putovanja po svetu. Ove godine je objavio fotografije sa Azurne obale, gde je, kako pričaju Smederevci, plovio sopstvenom jahtom.

Završio je fakultet Megatrend. Rodjen je 25. aprila 1984.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.