AAA

SU-PRO-MEDIA | 02.10.2019 14:10 > 02.10 14:13

Brojne osude govora mržnje Milomira Marića o profesoru Sinaniju i rektorki Popović

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu, neke političke stranke i mnogi pojedinci su najoštrije osudili vredjanje na nacionalnoj osnovi profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija 30. septembra u emisiji "Dobro jutro Srbijo" na TV "Hepi". Sinani je izjavio da očekuje reakciju vlasti na taj napad na njega i za list "Danas" rekao da se ne bi "upuštao u komentarisanje izjava o mom 'sumnjivom' prezimenu i svemu ostalom što je na tu temu izrečeno".

Odgovarajući na omalovažavanje koje je o njemu u emsiji TV "Hepi" izrekao njen glavni urednik Milomir Marić, istakao je da "ne predaje albanski jezik niti 'roka mandoljina' šta god to značilo, već predaje Narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti Antropologije religije".
Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu izrazila je ranije gnušanje zbog vredjanja prodekana i profesora Danijela Sinanija i rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović na TV "Hepi".

Ukazali su da je glavni urednik te televizije s nacionalnom frekvencijom, Milomir Marić, omalovažavao profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

"Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno huškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa 'sumnjivim prezimenom' učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i da bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Kosovu 'Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali' ", navedeno je u saopštenju.

Uprava je navela da je tokom te emisije, Marić je vredjao i članove porodice rektorke Popović, uz tvrdnju da je u toj porodici "promena strane normalna" i da joj je stric "bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada".

"Kroz prebrojavanje etničkih krvnih zrnca, ismevanje i vredjanje najbližih srodnika ili naučnih rezultata, iz nekog razloga nepodobnih profesora, na veoma direktan način je upućena pretnja svima koji se bore za autonomiju univerziteta", piše u saopštenju.

"Koristimo ovu priliku da ustanemo u zaštitu profesora Danijela Sinanija, rektorke Ivanke Popović i svih profesora Univerziteta u Beogradu koji su poslednjih meseci izloženi sve žešćim napadima vlasti, njima vernim medijima i tzv.'političkim analitičarima' ", piše u saopštenju.

Omalovažavanje profesora Sinanija na "Hepiju" osudila je i Stranka slobode i pravde (SSP) uz ocenu da to nije samo uvredljivo i "u duhu devedesetih", već je primer kako se "stavljaju mete na ljude čiji je jedini greh to što drugačije misle".

"Milomir Marić je za profesora Sinanija rekao da predaje albanski jezik, pa da je profesor ‘roke mandoljine’, da bi za kraj, praveći paralelu s Kosovom, osporio pravo profesora Sinanija da bude ‘moralni sudija’, jer bi na Kosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali'", navodi se u saopštenju te stranke.

Ta stranka je istakla da takve izjave predstavljaju konačan "dokaz ludila u kojem živimo" i da je sve uvrede na račun profesora, rektorke ali i akademika Dušana Teodorovića, Marić izrekao samo kako bi "odbranio lik i delo ministra Siniše Malog", o čijem doktoratu komisija Fakulteta organizacionih nauka treba da donese sud.

Izjave novinara televizije Hepi Milomira Marića osudio je i Pokret slobodnih gradjana (PSG).

"Nacističke izjave u kojima se prebrojavaju 'krvna zrnca' uvaženog profesora, trivijalne osobe koje podržavaju autokratsku vlast, podsećaju nas na reči njihovog vodje koje je govorio tokom '90-tih godina. Podsećamo ih da je zakonom, koji očigledno ne važi i za njih, sankcionisano širenje verske, rasne i nacionalne mržnje", saopštio je PSG.

Kako su ocenili, "napadom" na rektorku Ivanku Popović i njenu porodicu, "u Skupštini i na nacionalnim frekvencijama, vlast pokazuje panični strah iz kojeg proizlazi agresija prema svemu što se ne uklapa u njihov primitivni diskurs".

"Da li je odbrana lažnih diploma važnija od Univerziteta, od života profesora i rektora? Izmišljene i rasističke optužbe koje su izneli, mogu da dovedu i do ugrožavanja bezbednosti profesora", upozorio je PSG.

Na društvenim mrežama ocene glavnog urednika TV "Hepi" osudile su javne ličnosti, pre svega novinari.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.