AAA

SU-PRO-MEDIA | 27.11.2019 12:40 > 27.11 12:40

Pokrenut postupak izbora tri člana REM-a

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje doneo je danas odluku da pokrene postupak za izbor tri člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji nisu izabrani  od 2017. godine.Novog kandidata za savet REM-a treba da predloži nadležni Odbor za kulturu i informisanje, drugog udruženje filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženje kompozitora, dok trećeg kandidata predlažu nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Kako je objasnio predsednik odbora Mirko Krlić, mandat prethodim članovima je istekao još 2017. godine, ali novi članovi nisu izabrani zbog promena u sastavu odbora saveta manjina ali i obaveza kandidata koji nisu mogli da dodju na razgovore.
Poslanica Stranke moderne Srbije Tanja Macura rekla je da je proces izbora tri člana REM očekivan jer je dogovoren na nedavnom sastanku stranaka o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Ona je rekla da je jedan od zaključaka tog sastanka da se izabere tri plus jedan član REM-a, i pitala ko bi bio taj četvrti član.

Krlić je odgovorio da zaključci medjustranačkih sastanaka nisu obavezujući za Skupštinu, ali je dodao da taj četvrti član može biti Olivera Zekić kojoj mandat ističe narednog jula.

Na predlog Macure da Odbor unapred razmotri zamenu Olivere Zekić jer su njeni nastupi pristrasni, Krlić je odgovorio da sud o njenom radu nije na Odboru već će ga oceniti Ministarstvo kulture i informisanja.

Poziv za predlaganje novih članova REM-a biće objavljen narednih dana na sajtu Skupštine i u dnevnim novinama.

Odbor je na današnjoj sednici doneo odluku i da podrži izmene Zakona o privremenom finansiranju Javnih medijskih servisa kojima se pretplata povećava sa 220 na 255 dinara.

Kako je objasnio državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Aleksandar Gajović, od naredne godine biće smanjen deo novca koji servisi primaju iz budžeta, a povećanje pretplate je korak ka ispunjenju Zakona o javnim servisima koji propisuje da se servisi finansiraju samo iz pretplate, kad se za to steknu uslovi.

Poslanici su ocenili da javni servis može raditi bolje i baviti se temama u interesu gradjana, ali da je obaveza Skupštine da jača položaj Javnog servisa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.