AAA

SU-PRO-MEDIA | 10.02.2020 17:40 > 10.02 17:40

Odbor utvrdio listu kandidata za još dva člana REM-a, Vukadinović nije čuo za neke predlagače

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije utvrdio je liste kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), čime je nastavljena procedura izbora dva nova člana REM-a, u skladu sa medjustranačkim dijalogom o poboljšanju izbornih uslova.

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Vojvodine predložio je doktora sociologije Slobodana Cvejića i diplomiranog snimatelja Slavišu Grujića. Kada je reč o udruženjima izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji, oni su istakli četiri kandidata.
Grupacija radiodifuzije Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije predložila je Jakšu Šćekića, Udruženje elektronskih medija Srbije "Com Net" Aleksandra Simića, Društvo novinara Vojvodine (DNV) Biljanu Ratković Njegovan, dok je Udruženje novinara Srbije (UNS) predložilo Višnju Arandjelović.

Predsednik odbora Mirko Krlić rekao je da svi kandidati ispunjavaju potrebne uslove, dok je samostalni poslanik Djordje Vukadinović dodao da nema primedbu na kandidate, ali ima na proceduru i reprezentativnost predlagača.

Vukadinović je istakao da prvi put poslanici nisu dobili biografije kandidata u pisanoj formi, kao i da se oseća "hitnost da se ova stvar odradi i ova naprasno upražnjena mesta popune u skladu sa dogovorom, kada su unapred učesnici medjustranačkog dijaloga vizionarski rekli da će još dva člana REM-a dati ostavke."

Vukadinović je tražio objašnjenje šta je to Grupacija radiodifuzije Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije, jer kako je istakao, misli da za njih niko nije čuo i stiče se utisak da su "fantomski predlagač", a postavio je i pitanje reprezentativnosti Društva novinara Vojvodine jer prema njegovim saznanjima u skupštinu su stigle primedba da to društvo ne broji 500 potrebnih članova.

Krlić je objasnio da Grupaciju radio dufuzije udruženje za kreativnu industriju broji 54 člana medju kojima su televizija Pink, Prva, Hepi, zatim Radio S, Radio Naksi i to "udruženje nije fantomsko".

Kada je reč o Društvu novinara Vojvodine, Krlić kaže da UNS jeste izrazio sumnju da oni imaju 500 članova, ali da nije posao odbora da utvrdjuje reprezentativnost.

Dodao je da je predsednik DNV Petar Kočić izdao potvrdu o tome da ima više od 500 članova i svako svoju sumnju može da dokazuje sudskim putem.

Vukadinović je ponovio da je Grupacija radio dufuzije udruženje za kreativnu industriju režimsko i nepoznato, da za njih kao udruženje niko ne zna, da je okupilo emitere bliske vlasti i dodao da se ovakvim postupcima samo nastavlja praksa da se za REM predlažu kandidati bliski vlasti.

On je kritikovao i odluku da se hitno sazove sastanak predlagača iz udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji kako bi od četiri izabrali dva kandidata uz ocenu da je žurba neprimerena.

Predsednik odbora rekao je da je procedura u skladu sa zakonom i za sutra sazvao novu sednicu odbora na kojoj će biti utvrdjena konačna lista od četiri kandidata, a od kojih će poslanici za Savet REM-a izabrati dva. Krlić je napomenuo da će to verovatno biti poslednja sednica odbora u ovom skupštinskom sazivu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.