AAA

TEHNOLOGIJA | 07.11.2018 10:45 > 07.11 10:47

Uspešna misija Sojuza - meteorološki satelit u orbiti (VIDEO)

Raketa Sojuz koja je sinoć poletela iz Gvajane uspešno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tela Eumetstat, saopštila je danas komercijalna kompanija koja lansira te satelite.

Sojuz je poleteo sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u sredu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita obavljeno je kako je predvidjeno nešto više od sat posle poletanja.

Satelit Metop-C treći je i poslednji satelit programa posvećenog primenjenoj meteorologiji, saopštila je kompanija za lansiranje satelita Arijanespas (Arianespace).

Sateliti Metop-A i Meteop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazakstanu 2006. odnosno 2012. godine i dalje su u funkciji, navela je kompanija. Sateliti Metop omogućuju davanje meteoroloških prognoze od 12 sati do deset dana unapred.

Kompanija Arijanespas saopštila je da se lansirnje ovog trećeg i poslednjeg satelita programa "Eumetstat polar sistem" (EPS) doprinosi zajedno s Eumetstatom i Evropom poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenjeu klime na svetskom nivou.

Ovo je osmo lansiranje ove godine koje je izvela kompanija Arijanespas u Gvajani, i drugo s raketom Sojuz iz lokalnog lansirnog poligona Sinamari.

Raketa Sojuz je imala jedno neuspelo lansiranje 11. oktobra iz poligona u Bajkonuru. Let Sojuza ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici s astronautima Nikom Hejgom i Aleksejom Ovčininom prekinut je dva minuta posle poletanja, kada su se astronauti automatski katapultirali iz letelicie.

Prema zaključcima istražne komisije objavljenim prošlog četvrtka poremećaj koji je izazvao nesreću bio je zbog "deformacije" jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.