AAA

TEHNOLOGIJA | 02.01.2019 12:55

Rusija počinje u januaru seriju eksperimenata za stvaranje plazmenog raketnog motora

Naučnici Instituta za nuklearnu fiziku sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka počeće u januaru seriju eksperimenata za stvaranje plazmenog raketnog motora, saopštio je zamenik direktora Instituta Aleksandar Ivanov, prenosi Sputnjik."Prvi eksperimenti su pokazali da efekat postoji. Instalirali smo standardnu opremu. Pripremamo se za početak eksperimenata u januaru 2019. godine", rekao je Ivanov.

Kako je naveo, naučnici su uspeli da postignu temperaturu plazme od 100.000 stepeni i dobiju dovoljno veliku gustinu, odnosno da dobiju parametre pogodne za stvaranje raketnog motora.

Predloženi princip rada motora zasniva se na novom postupku ubrzavanja tokova plazme, povezanim sa specijalnom konfiguracijom magnetnog polja, gde se plazma pokreće u rotaciju. Plazma se u zavisnosti od pravca rotacije ili usporava ili ubrzava, što stvara mlazni pogon.

Institut je krajem 2018. pokrenuo jedinstvenu naučnu instalaciju SMOLA (Spiralna magnetna otvorena zamka) koja približava Rusiju stvaranju termonuklearnog reaktora.

Instalacija je usmerena na rešavanje nekoliko problema, uključujući i izradu prototipa motora za svemirska putovanja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.