AAA

TEHNOLOGIJA | 10.12.2018 23:45

Za samo dva veka, čovečanstvo će poništiti tri miliona godina hlađenja klime


Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila pre tri miliona godina pišu istraživači u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Američke naučne akademije (PNAS).

Taj period je sredina Pliocena, kada je na Zemlji bila suša, Severna i Južna Amerika se još nisu spojile, Grenland još nije bio zamrznut, a nivo okeana je bio 18 metara viši nego što je sada. Prosečna temperatura je tada bila 1,8 do 3,6 stepeni Celzijusa iznad sadašnje.
"Idemo ka veoma dramatičnim promenama u izuzetno kratkom vremenu", rekao je Džek Vilijams, profesor nauke o Zemlji i stručnjak za paleo-ekologiju i klimatologiju na Univerzitetu u Viskonsinu, u gradu Medisonu.

Ako se ispuštanje ugljendioksida u atmosferu nastavi kakvo je sada, istraživači procjenjuju da će se do 2150. godine Zemlja vratiti na stanje u kojem je bila pre 50 miliona godina, u zoru evolucije prvih sisara, kada su već davno bili izumrli dinosaurusi (pre 65 miliona godina).

Zaledjenim kapama na polovima Zemlje dugo treba da se otope, tako da Grenland neće ponovo postati zelen već u sledećem veku, rekao je Viliams za AFP. A za to vreme nivo okeana neće porasti svih 18 metara.

Ali, iako je tako, iznenadno zagrevanja će iznenaditi žive vrste kojima su milioni godina bili potrebni da se razviju u sadašnju formu.

"Mnoge vrste će zato nestati", primećuje koautor studije. "To ukazuje kako možemo da utičemo na svoju istoriju i na istoriju Zemlji: tako da razumemo sadašnje promene i prilagodimo se".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.