AAA

TEHNOLOGIJA | 08.03.2019 18:40 > 08.03 18:40

Probna kapsula Spejseksa uspešno sletela u Atlantik


Nova svemirska kapsula kompanije Spejseks (SpaceX) vrtila se sa Medjunarodne svemirske stanice staromodnim padom u Atlantski okean, čime je uspešno završen probni let koji bi mogao da bude uvod u letove sa posadom kasnije ove godine.

Kapsula "Dragon" otkačila se od Medjunarodne svemirske stanice ranije danas, a šest sati kasnije letelica koja je nosila probnu lutku padobranom spustila se u okean, nekoliko stotina kilometara od obale Floride.

To je bila poslednja prepreka šestodnevne probe, važan uvod u Spejseksov prvi let sa astronautima koji se planira za leto. Iako treba još napraviti poboljšanja ova američka privatna kompanija planira da preveze astronaute američke svemirske agencije Nasa Boba Benkena i Daga Harlija u sledećem probnom letu.

Astronauti nisu kretali iz Floride poslednjih osam godina i NASA želi što pre da se to promeni i prekine njena skupa zavisnost od Rusije za slanje astronauta u svemirsku stanicu.

NASA je od 2011. bila primorana da plaća mesta na ruskim "Sojuzima" da bi slala astronaute na Medjunarodnu svemirsku stanicu, pošto je prestala da koristi svoje štatlove. Američka agencija se nada da će letovi SpejsEksa i Boinga, koji takodje priprema letove sa posadom, biti uspešni jer ugovor s Rusijom ističe u novembru 2019.

Ovo je prvi put u 50 godina da se kapsula napravljlena za astronaute vratila iz svemira padom u Atlantik. Apolo 9, koji je kružio oko zemlje u pripremi za sletanje na Mesec, sleteo je blizu Bahama 13. marta 1969. godine.

Brodovi su spremno čekali kapsulu kad je pala u Atlantik i pokupili su je u roku od sat od pada u vodu.

Sledeći je Boing koji planira da lansira svoju kapsulu "Starlajner" bez posade već idućeg meseca, a sa astronautima moguće u avgustu. Starlajner treba po povratku da sleti na američkom jugozapadu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.