AAA

TEHNOLOGIJA | 14.04.2019 12:20 > 14.04 12:22

U SAD prvi probni let najvećeg aviona na svetu po rasponu krila (VIDEO)

Američka kompanija Stratolonč (Stratolaunch) objavila je danas da je obavila prvi probni let najvećeg aviona na svetu po rasponu krila iznad kalifornijske pustinje.

Čudnu dvotrupnu letelicu koju je proizvela kompanija "Skejld kompozajts" (Scaled Composites) pokreće šest motora Boinga 747.

Avion Stratolonča poleteo je juče iz pustinje Mohave u Kaliforniji i leteo je dva i po sata, saopštila je danas kompanija.  

Njegov raspon krila od 117 metara je veći od fudbalskog terena što se poredi sa Erbasom A380 koji ima raspon krila od 79,75 metara.

Maksimalna brzina za vreme leta bila je 304 kilometara na sat i avion se popeo do visine od 5.182 metara.

Avion bi trebalo da služi da ponese u visinu malu raketu koja bi onda upalila motor i krenula u svemir da postavi satelite u orbitu. To je metod pristupa svemiru prilagodljiviji od vertikalnog poletanja raketa.

"Kakav fantastičan prvi let", rekao je generalni direktor Stratolonča Džin Flojd i dodao da se današnjim letom približava ostvarenje misije kompanije da ponudi fleksibilniju alternativu lansiranja satelita.

Kompaniju Stratolonč je finansirao suosnivač Majrkosofta Pol Alen sa ciljem da postane novi učestnik na tržištu lansiranja malih satelita. Budućnost kompanije je, medjutim, neizvesna posle Alenove smrti u oktobru 2018.

Stratolonč opisuje svoj avion kao njveći avion na svetu ali postoje avioni koji su duži od vrha do repa od njihovog aviona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.