AAA

TEHNOLOGIJA | 22.08.2015 11:25 > 22.08 11:40

Dvadeset godina Vindouza 95

Nazvali su to ponoćnim ludilom 24. avgusta 1995. američke prodavanice računara otvorile su svoja vrata s otkucajem ponoći kako bi pustile unutra hiljade ljudi koji su u redovima čekali novi Majkrosoftov (Microsoft) operativni sistem Vindouz 95 (Windows).

Jedan mladić izjavio je lokalnoj televiziji u Sijetlu da ga jednostavno mora imati, a bilo je neobično samo to što dečko uopšte nije imao kompjuter.


Kako danas navodi agencija Hina, groznica Vindouz 95 bila je zarazna. U prvih sedam dana prodato je sedam miliona primeraka, a do kraja te godine 40 miliona.

Majkrosoft je s novim sistemom redefinisao računar iz "štreberskog" proizvoda u nešto što se mora imati i približio se ostvarenju vizije svog osnivača Bila Gejtsa: "računar na svakom stolu u svakom domu".


Te godine u svetu je prodato 60 miliona računara, a 10 godina kasnije 200 miliona
. I skoro svaki je imao instaliran Majkrosoftov operativni sistem.

Tržište računara dostiglo je vrhunac 2011, sa 360 miliona primeraka. Od te godine tržište je u padu, jer su mnogi korisnici računara zamenili pametnim telefonima i tabletima.


Uzbuđenje koje danas prati nova izdanja ajfona (iPhone) ili androida bilo je daleka budućnost 1995, kada je Majkrosoft postavio nove standarde u marketinškoj kampanji.

Majkrosoftovi menadžeri Bred Silverberg i Bred Čejs nagovorili su Roling stons (Rolling Stones) da im dopuste da njihov hit "Start Me Up" iskoriste u oglašavanju Vindouza 95. Bilo je to prvi put da su Stonsi dopustili da se neka njihova pesma koristi u komercijalne svrhe.

Vindouz 95 imao je impresivno, grafičko, za korisnike prijateljsko rešenje, što je bila potpuna novost za korisnike kompjutera. Doneo je poboljšanja u odnosu na dotadašnje operativne sisteme da je izazvao pravu ludnicu na tržištu.

To uzbuđenje oko zamaskiralo je i neke nedostatke, poput slabe zaštite i osetljivosti na viruse. Majkrosoft će taj problem rešiti tek devet godina posle sa Vindouzima XP.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.