AAA

TEHNOLOGIJA | 25.06.2019 23:50 > 25.06 23:50

Spejs X lansirao svoju najjaču raketu s 24 satelita, eksperimentima, pepelom od kremacija


Privatna kompanija "Spejs X" (SpaceX) je u utorak lansirala svoju najjaču raketu sa 24 istraživačka satelita, sa svemirskim atomskim satom, "solarnim jedrom", testom za "zeleno raketno gorivo", čak i s pepelom kremiranih tela ljudi.

Bio je to treći let rakete "Falkon hevi", ali prvi koji je naručila vojska. Očekuje se da će Sekretarijat SAD za odbranu ponovno koristiti tu raketu koja se "reciklira", za buduće poslove nacionalne bezbednosti.

Obe bočne dodatne rakete su se nekoliko minuta posle lansiranja vratile na Kejp Kanaveral, baš kao i posle lansiranja u aprilu, ali, nova "buster" raketa je promašila platformu na okeanu, što i nije bilo neočekivano za tako tešku misiju, primetio je osnivač firme "Spejs X" i njen izvršni direktor Ilon Mask.

Ta kompanija sa sedištem u Kaliforniji pokušava da nadje i ponovo iskoristi što više delova svojih lansiranih raketa, umesto da stalno pravi nove, te smanjuje troškove lansiranja.

NASA se prijavila za mesto na ovom letu "Falkon hevija", zajedno s Nacionalnom upravom za okeane i atmosferu, Istraživačkom laboratorijom Ratnog vazduhoplovstva, Planetarnim društvom i firmom "Selestis Ink.", koji nudi "spomen-letove u svemir".

Tako je u utorak u svemir lansirano malo pepela kremiranog tela astronauta koji je poleteo na "Skajlab" NASA-inu prvu svemirsku stanicu još 1970-ih, Bila Pogjua, umrlog 2004. godine, a zajedno s njim u svemir je stigao i po deo pepela više od 150 kremiranih tela drugih ljudi.

Mask je rekao da je u utorak izvedeno "najteže lansiranje rakete" jer su sateliti morali biti postavljeni u tri različite orbite, što je zahtevalo višestruko paljenje motora u gornjoj fazi leta koja je potrajala nekoliko sati dok svi nisu postavljeni.

U utorak odneta u svemir "Falkon hevijem", letelica "Lajtseil" (LightSail) koju je finansiralo Planetarsko društvo, pokušaće da postane prva u orbiti Zemlje koja će se kretati isključivo pomoću pogona na Sunčevu svetlost.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.