AAA

TEHNOLOGIJA | 19.08.2019 23:05 > 19.08 23:05

Tviter zatvorio naloge kineskih državnih protivnika demonstracija u Hongkongu


Tviter je u ponedeljak saopštio da je ukinuo više od 200.000 naloga za koje veruje da su povezani s kineskom državom i s kampanjom dezinformacija usmerenom protiv protesta u Hongkong.

Kompanija je takođe saopštila da će zabraniti oglase državnih medijskih kompanija, proširujući zabranu koju je prvi put 2017. godine primenila na dva ruska entiteta.
Visoki zvaničnik Tvitera je u intervjuu rekao da su obe mere deo šireg napora da se suzbije zlonamerna politička aktivnost na toj popularnoj platformi koja je ranije bila kritikovana zbog omogućavanja mešanja u izbora u SAD i širom sveta, i zbog prihvatanja novca državnih medijskih organizacija za propagandne oglase.

Nalozi su formalno ukinuti zbog kršenja uslova usluge te društvene mreže i "jer smatramo da to nije način da se ljudi informišu", izjavio je zvaničnik Tvitera u intervjuu agenciji AP.

Zvaničnik koji je zbog bezbednosnih problema govorio pod uslovom da mu se ne objavi ime, rekao je da je kineska aktivnost prijavljena FBI-u koji je istražio ruske pokušaje mešanja  putem društvenih medija u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Tviter je, na primer, našao dva lažna naloga kineski i engleski, koji su se predstavljali kao medijske organizacije iz Hongkonga. U tvitovima na tim nalozima demonstranti su prikazivani kao nasilni kriminalci, očito u kampanji s ciljem da se utiče na javno mnjenje širom sveta.

Iako je Tviter zabranjen u Kini, dostupan je u Hongkongu.

Još 936 naloga na Tviteru smatra se da potiču iz Kine koja je pokušala da poseje politički razdor u Hongkongu, potkopavajući legitimitet i političke stavove pokreta demonstranata.

Oko 200.000 automatizovanih naloga na Tvitteru pojačavalo je te poruke. Malo ih je objavilo više od samo jednog tvita, rekao je zvaničnik, jer ih je Tviter svojom tehnologijom većinom sve uhvatio.

Fejsbuk je u ponedeljak saopštio da je iz istih razloga uklonio sedam stranica, tri grupe i pet naloga, povezanih s Tviterom.

Kampanja na Tviteru odražava činjenicu da je kineska vlast proučila ulogu društvenih medija u masovnim društvenim pokretima, i da strahuje da bi protesti u Hongkongu mogli izazvati šire nemire, rekao je Džejms Luis iz Centra za strateške i međunarodne studije.

"To je standardna kineska domaća praksa, a znamo da su od 2016. pažljivo proučavali šta su Rusi radili u Sjedinjenim Državama", rekao je Luis.

Od predsedničkih izbora u SAD 2016. godine Tviter nastoji da strože nadgleda svoju mrežu zbog zloćudne političke aktivnosti i da bude transparentniji pri sprovodjenju svojih istraga, javno objavljujući podatke o operacijama državnog uticaja, da bi i drugi mogli da ih procene, rekao je zvaničnik te kompanije.

Medijske organizacije koje imaju podršku države i dalje mogu da koriste Tviter, ali im više nije dozvoljeno da postavljaju plaćene oglase.

Tvitter je odbio da dostavi spisak medijskih organizacija koje smatra državnim, a 2017. godine je objavio zabranu ruskim RT i Sputnjik da se reklamiraju na toj platformi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.