AAA

TEHNOLOGIJA | 24.08.2019 10:50 > 24.08 10:50

Sojuz sa robotom nije uspeo da pristane na Medjunarodnu svemirsku stanicu


Svemirska kapsula Sojuz s prvim ruskim humanoidnim robotom Fedorom nije uspela danas da pristane na Medjunarodnu svemirsku stanicu u predvidjeno vreme, javile su ruske novinske agencije.

Priključenje sa Medjunarodnom svemirskom stanicom bilo je predvidjeno u 7.30 po centralnoevropskom vremenu i letelica treba ponovo da počne manevrisanje za to pristajanje, navele su agencije.
Direktan prenos pristajanja na internet sajtu ruske svemirske agencije Roskosmos prekinuto je kada se Sojuz nalazio oko sto metara od stanice.

Kapsula nije mogla da pristane zbog nedostataka u sistemu priključenja Medjunarodne svemirske stanice, rekao je jedan ruski izvor, a prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Roskosmos je saopštio da se odlučuje o mogućem drugom pokušaju pristajanja i da nema nikakvih opasnosti za Medjunarodnu svemirsku stanicu i njenu posadu. Američka svemirska agencija NASA saopštila je da sledeći pokušaj priključena može da bude najranije u ponedeljak ujutro.

Robot nazvan Fedor poleteo je na raketi Sojuz sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu u četvrtak i danas je letelica trebalo da stigne do stanice. Robot je visok 180 centimetara i težak 160 kilograma.

Trebalo je da ostane na stanici deset dana i da se vrati na Zemlju 7. septembra.

Robot ima naloge na društvenim mrežama Instagram i Tviter gde se prenose njegove dnevne radnje, kao na primer kako uči da otvara flašu vode.

Na Medjunarodnoj svemirskoj stanici Fedor treba da proveri svoje kapacitete u uslovima vrlo slabe gravitacije, uz nadzor ruskog kosmonauta Aleksandra Skvorcova. Medju njegovim glavnim sposobnostima je imitiranje ljudskih kretanja, što znači da može da pomogne kosmonautima da obavljaju svoje zadatke.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.