AAA

TEHNOLOGIJA | 26.10.2019 10:35 > 26.10 10:40

Pentagon Majkrosoftu dodelio ugovor od 10 milijardi dolara

Pentagon je kompaniji Majkrosoft dodelio ugovor od 10 milijardi dolara o "cloud computingu" ("računarstvu u oblaku") za daljinsko skladištenje tajnih podataka.
Za ovaj veliki projekat, nazvan "Zajednička odbrambena infrastruktura" (Joint Enterprise Defense Infrastructure, JEDI), licitirale su vodeće kompanije u oblasti tehnologije Majkrosoft, Amazon, Oracle i IBM.

Oracle i IBM su eliminisani ranije tokom procesa, ostavljajući Majkrosoft i Amazon da se bore medjusobno za ovaj kompjuterski ugovor.

Trump je u julu rekao da će administracija "nadgledati" proces dodeljivanja. On je često kritikovao Amazon i osnivača Džefa Bezosa, koji je takodje vlasnik Vašington posta. 

Državni sekretar SAD za odbranu Mark Esper sam je sebe razvlastio od odlučivanja o ovom kompjuterskom ugovoru jer je njegov sin zaposlen u firmi koja je bila ponudjač. Ovaj sistem će skladištiti i obradjivati ogromne količine tajnih podataka, omogućavajući američkoj vojsci da koristi veštačku inteligenciju kako bi ubrzala svoje planove i borbene sposobnosti.
Majkrosoft se još nije oglasio, a Amazon je saopštio da je iznenadjen odlukom.

Prema julskom izveštaju istraživačke kompanije Gartner, Amazon drži skoro 48 odsto tržišta za skladištenje u oblaku, a na drugom mestu je Majkrosoft sa oko 16 odsto.

Tokom prošle godine, Majkrosoft se pozicionirao kao prijatelj američke vojske, isporučivši joj tehnologiju uprkos pritisku zaposlenih. 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.