AAA

TEHNOLOGIJA | 18.12.2019 11:10 > 18.12 12:33

Lansirana evropska svemirska letelica za proučavanje egzoplaneta (VIDEO)


Evropska svemirska letelica lansirana je danas iz Južne Amerike na trogodišnju misiju proučavanja planeta u drugim solarnim sitemima.

Satelit Keops (CHEOPS  CHaracterising ExOPlanets Satellite) teleskop za proučavanje egzoplaneta, lansiran je iz mesta Kuru u Francuskoj Gvajani u 9.45 po centralnoevropskom vremenu na ruskoj raketi Sojuz.

Letelica je lansirana 24 sata posle jučerašnjeg odlaganja kretanja satelita u prvu misiju neposredno pre poletanja zbog problema u softveru.

Evropska svemirska agencija (ESA) je navela da je prva misija satelita posvećena proučavanju svetlih obližnjih zvezda za koje se već zna da imaju planete.

Agencija se nada da će podaci poslati u toj misiji omogućiti da se proračuna gustina tih planeta, što je prvi korak ka njihovom boljem razumevanju.

Teleskop će se usmeriti na svetle zvezde da utvrdi veličinu planeta dok prolaze ispred svoje zvezde domaćina.

Švajcarski astronom i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Didije Keloz koji predvodi naučni tim Keopsa, rekao je za AP ranije ove nedelje da će misija biti usmerena na 100 od preko 4.000 egzoplaneta, koje su van našeg solarnog sistema, pronadjenih do sada. Delimično će pokušati da utvrde da li ima mogućnosti da postoji planeta poput Zemlje koja može da održio život.

"Mi smo jedan planetarni sistem medju mnogim. Sve to ima veze sa našim mestom u univerzumu i pokušaju da ga razumemo".

Svemirski teleskop će analizirati gustine i radijuse egzoplaneta i utvrditi da li imaju atmosfere, rekao je Keloz.

"Ne znamo ništa sem da su tamo", dodao je on.

Raketa je takodje ponela satelit za posmatranje Zemlje za Italijansku svemirsku agenciju koji će služiti naučnicima i komercijalnim i vladinim klijentima, saopštila je kompanija za lansiranje Arianespas (Arianespace).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.