AAA

TEHNOLOGIJA | 29.01.2020 16:00 > 29.01 16:00

EU prestaje da preporučuje zabranu kineskog Huaveja

Evropska unija je objavila bezbednosne smernice za brze bežične mreže nove generacije kojima nije zabranjena saradnja s firmom "Huavej", u svetlu najnovijije američke kampanju protiv te kineske tehnološke kompanije.

Evropska komisija je predstavila niz strateških i tehničkih mera usmerenih na smanjenje rizika po sajber bezbednost mobilnih mreža pete generacije "5G". Preporuka uključuje blokiranje dobavljača opreme visokog rizika iz "kritičnih i osetljivih delova mreže", uključujući njeno jezgro gde je evidencija podataka i gde se potvrdjuje autentičnost pametnih telefona na mreži.
Nijedna kompanija nije spomenuta po imenu, ali izraz dobavljač "visokog rizika" očigledno je referenca koja se odnosi na "Huavej", vodećeg svetskog proizvođača mrežnih uređaja kao što su centrale i antene mobilne telefonije.

SAD lobiraju kod evropskih saveznika da zabrane Huavej, zabrinute da bi mogao da bude prinuđen da pomogne u elektronskom prisluškivanju, pošto je Peking 2017. godine doneo zakon o nacionalnim obaveštajnim podacima.

Američki zvaničnici su više puta upozoravali da će morati da preispitaju odluku o deljenju obaveštajnih podataka sa saveznicima koji koriste "Huavej". Kompanija je negirala navode.

Preporuke EU takođe uključuju pooštravanje bezbednosnih zahteva za kompanije bežične tehnologije i da obezbede da imaju strategiju kupovine od više dobavljača, a ne samo od jednog.

Te mere su slične onima koje je dan ranije preduzela Velika Britanija koja je takođe odlučila da direktno ne zabrani "Huavej", umesto da zabrani nabavke opreme koja se koristi u jezgru sistema ograničavajući njegovu ulogu na snabdevanje manje osetljivih antena i baznih stanica.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.