AAA

TEHNOLOGIJA | 31.05.2020 17:25 > 31.05 17:25

Rusija obećava putovanje na Mesec posle uspeha američkog Spejseksa


Rusija je danas, povodom uspešnog lansiranja američke rakete "Spejseks" (Space X) ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u orbiti Zemlje, obećala da će ove godine isprobati dve nove rakete i potoi nastaviti svoj program za putovanje na Mesec.

U subotu je iz Svemirskog centra "Kenedi", na Floridi, u SAD, poletela rakete privatne kompanije "Spejseks" prva s posadom, koja je dvojicu američkih astronauta ponela do ISS, čime je okončan devetogodišnji ruski monopol na letove ljudi u svemir.
Šef "Roskosmosa", Dmitri Rogozin rekao je da Rusija na jesen planira probno lansiranje teške rakete "Angara" koja bi trebalo da zameni stare "Protone".

Takođe je rekao da Rusija ubrzava razvoj interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" koja bi trebalo da nadmaši sposobnosti svih vrsta raketnih odbrambenih sistema.

Od 2011. godine i završetka američkog svemirskog programa letelicama "Spejs šatl" (Svemirski autobus), slanje američkih astronauta na ISS moglo je da se obavlja samo ruskim letelicama "Sojuz".

Po mišljenju stručnjaka, pošto je Roskosmos lansiranje naplaćivao po 80 miliona dolara, sada je zbog obnavljanja američkih letova nastao značajan pad prihoda ruske svemirske agencije s godišnjim budžetom od oko dve milijarde dolara.

Roskosmos je medjutim danas rekao da je Rusija i dalje potrebna Sjedinjenim Državama: "Zaista je važno imati bar dve mogućnosti za dolazak do ISS, jer nikad se ne zna..." rekao je portparol Roskosmosa Vladimir Ustimienko.

Izvor ogromnog ponosa u sovjetska vremena, ruski svemirski sektor u ozbiljnim je teškoćama od raspada SSSR-a 1991. godine. Proteklih godina bilo je nekoliko korupcijskih skandala i niz neuspelih lansiranja, uključujući i jedno s posadom, srećom bez posledica za dva astronauta koji su se spasli posebnim pomoćnim sistemom.

Ilon Mask, osnivač "Spejseksa" koji je u subotu s Floride svojom raketom poslao dvojicu astronauta u svemir, odgovorio je šefu ruske svemirske agencije koji je pre šest godina ismevao nesposobnost Amerike za svemirske letove s posadom.

U vreme napetosti između dve zemlje, kada je Moskva pretila da će prekinuti svemirsku saradnju s Vašingtonom, Dmitri Rogozin je 2014. godine rekao da će američkim astronautima možda biti potrebna "trambolina" da bi stigli do ISS.

"Trambolina radi!", odgovorio mu je danas Ilon Musk na konferenciji za štampu uz direktora NASA-e Džima Brajdenstina, posle uspešnog uzletanja rakete njegove kompanije.

"To je šala među nama", dodao je 48-godišnji preduzetnik dok su se njih dvojica smejala.

Ta izjava je "zapalila" ruske društvene mreže, uz ismevanje Dmitrija Rogozina. Ime šefa ruske svemirske agencije je čak postalo "trendi" na "Tviteru" u Rusiji.

Zato je šef ruske svemirske agencije prekinuo ćutanje o američkom podihvatu. "Zapravo ne razumijemo histeriju izazvanu uspešnim lansiranjem kapsule 'Kru Dragon' (na juče lansirane vrhu američke rakete)", izjavio je portaprol Roskosmosa Vladimir Ustimenko.

"Jer desilo se samo ono što je trebalo da se odavno desi", dodao je on.

Uspešno lansiranje rakete "Spejseks" može se posmatrati kao udarac Rusiji koja je godinama, sve do subote, jedina mogla da šalje ljude na ISS još od 2011. godine i ukidanja američkog programa "Spejs šatla".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.