AAA

TEHNOLOGIJA | 12.11.2020 20:15 > 12.11 20:15

Sud: Berlin treba da preispita mehanizam nadoknade za ukidanje nuklearne energije

 Ustavni sud Nemačke zatražio je danas od vlade Angele Merkel da preispita i poboljša šemu nadoknade planiranu za ubrzano ukidanje nuklearne energije, presudivši u korist proizvodjača energije koji su kritikovali mehanizam kompenzacije.

Švedska grupa Vatenfal (Vattenffall) dovela je slučaj pred sud nakon usvajanja 2018. godine amandmana o uslovima pod kojima dobavljači mogu da zahtevaju naknadu za isključenje svojih nuklearnih instalacija.
Ustavni sud u Karlsrueu je danas u presudi utvrdio da je nekoliko "nerazumnih" uslova i zatražio od Berlina da "revidira pravila što je brže moguće".

Ministarka zaštite životne sredine Svenja Šulce (Schulze) obećala da će to biti brzo razmoteno i da sudska odluka ne dovodi u pitanje program prestanka rada nuklearnih reaktora.

Posle nuklearne nesreće u japanskoj elektrani Fukušima 2011. godine, najveća evropska ekonomija odlučila je iste godine da postepeno do 2022. godine. zaustavi nuklearne reaktore.

Prva sudska bitka omogućila je proizvodjačima struje da 2016. godine dobiju obećanje obeštećenja, čiji se iznos mora izračunati tek od 2023. godine, pošto prestane sva nuklearna proizvodnja.

Finansijske posledice presude teško je proceniti. Grupa Vatenfal smatra da je oštećena planiranim mehanizmom kompenzacije, pozivajući se na "masivno narušavanje konkurencije".

Sud je posebno kritikovao to što je Vatenfal dužan da organizuje kraj svojih nuklearnih aktivnosti, ne znajući iznos naknade koju treba da dobije.

Plan nemačke vlade o energetskoj tranziciji predvidja i obustavljanje rada elektrana na ugalj od 2035. do 2038. godine. Vlada se obavezala da će platiti milijarde evra naknade tim operaterima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.