AAA

TEHNOLOGIJA | 13.11.2020 15:35 > 13.11 15:35

Nemci veruju u inovacije i tehnologiju, uz dozu skepticizma


Iako Nemce prati glas da su nepoverljivi prema novotarijama, dve trećine stanovnika Nemačke očekuje da će inovacije i tehnološki napredak u narednih 15 godina pozitivno uticati na njihov život, naročito na mobilnost i transport, snabdevanje energijom i suzbijanje klimatskih promena.

S izbijanjem pandemije KOVIDA-19, kod Nemaca je vidijivo porasla i želja da se podstiču inovacije u oblasti zdravstva, nege, i u obrazovanju, pokazuje najnovija anketa nemačke Fondacije Bertelsman, sprovedena medju 12.000 gradjana u sedam evropskih zemalja.
Aketa "eupinions" pokazuje da 65 odsto Nemaca očekuje da tehnološke inovacije i digitalizacija u narednih 15 pozitivno utiču na njihov život, a svega petina ima negativna očekivanja kada je reč o budućim tehnologijama i digitalizaciji, preneo je portal Euraktiv Srbija.

U tome se Nemci, kako je pokazalo istraživanje, ne razlikuju mnogo od svojih evropskih suseda. Najviše optimizma pokazali su Poljaci, sa 77 odsto, a odmah za njima Španci sa 76 odsto, zatim slede Italijani sa 73 odsto i gradjani odnedavno bivše članice EU, Velike Britanije sa 69 odsto.

Nešto manje poverenja od Nemaca u pozitivan uticaj tehnoloških inovacija pokazali su Holandjani (62 odsto), a na kraju tabele su Francuzi (56 odsto) koji sa 26 odsto ujedno prednjače po strahovanju da će inovacije i digitalizacija u budućnosti negativno uticati na njihov život.

Pozitivna očekivanja Nemaca od inovacija odnose se prvenstveno na pet tematskih oblasti. Na pitanje u kojim sferama života u narednih 15 godina očekuju napredak i pozitivan razvoj, polovina ispitanih nemačkih gradjana navela je mobilnost i transport a okruglo jedna trećina snabdevanje energijom. Napredak u zdravstvu očekuje 31 odsto, u ekologiji i borbi protiv klimatskih promena 28 odsto i u obrazovanju 26 odsto.

Anketa je pokazala da u tom pogledu nema velikih razlika medju stanovnicima sedam obuhvaćenih zemalja, pošto u ukupnom proseku takodje prednjači mobilnost sa 41 odsto, a slede zdravstvo (39 odsto), snabdevanje energijom (28 odsto), zaštita čovekove okoline i klime (27 odsto) i obrazovanje (26 odsto).

Ono što Nemce, prema anketi, donekle izdvaja od njihovih suseda je relativno visok senzibilitet prema problemu zaštite ličnih podataka, pa tako 45 odsto učesnika ankete u Nemačkoj strahuje da će inovacije i digitalizacija u budućnosti imati negativne posledice u toj oblasti.

To je ujedno i najveća briga Nemaca vezana uz inovacije, a sa 41 odsto sledi strah da će tehnološki napredak uticati na gubitak radnih mesta, pa tek onda u znatno manjem postotku bojazan od posledica na odbranu i bezbednost (20 odsto) i na čovekovu okoliniu (17 odsto).Ostalih šest zemalja obuhvaćenih anketoma znatno manje dele strah Nemaca od zloupotrebe ličnih podataka, što pokazuje i ukupan prosek koji iznosi 36 odsto, a spisak negativnih očekivanja sa prosečnih 40 odsto predvodi strah od gubitka radnih mesta.

Ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da je kriza sa korona virusom u velikoj meri pojačala želju gradjana za ciljanim inovacijama u konkretnim sferama života.

U poredjenju sa sličnom anketom sprovedenom u leto 2019. godine, u ovogodišnjoj anketi je se znatno više učesnika založilo za snažnije podsticanje inovacija u zdravstva i negovateljstvu.

U ovom trenutku 49 odsto Nemaca smatra da su inovacije najpotrebnije upravo u toj oblasti, što je 13 procentnih poena više nego u prethodnoj anketi. Sledi ekologija sa 48 odsto, a na važnosti su u očima gradjana dobile i inovacije u oblasti obrazovanja (30 odsto).

U isto vreme velika većina Nemaca, ali i ostalih anketiranih gradjana Evrope, želi jaču saradnju država EU kako bi se ubuduće osnažile inovacije i konkurentnost. Svega 12 odsto Nemaca veruje da u države EU u oblasti tehnoloških inovacija treba manje da saradjuju i da se treba pojačano okrenuti nacionalnim rešenjima.

Želju za tešnjom evropskom saradnjom u velikoj meri objašnjava i stav anketiranih prema oštroj globalnoj konkurenciji. Tako većina učesnika ankete misli da Evropa ozbiljno zaostaje za SAD i Kinom kada je po tehnologijama važnim u budućnosti, kao što su veštačka inteligencija, i alati i metodi za rukovanje velikim skupovima podataka (Big Data) i blokčejn bazama podataka.

Samo 11 odsto anketiranih stanovika Starog kontinenta smatra da je Evropa inovativnija od SAD, 37 odsto misli da su na istom nivou, a 52 odsto da su SAD dalje odmakle. Mišljenje Nemaca je u tom pitanju samo je malo pozitivnije od proseka.

Slično razmišljanje anketa je pokala i o Kini, pošto 15 odsto anketiranih misli da je Evropa inovativnija, ali 59 odsto veruje da Kina prednjači u pogledu ključnih tehnologija budućnosti. I u toj proceni su ukupnom proseku najbliži anketirani gradjani Nemačke, sa 17 odsto i 59 odsto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.