AAA

TEHNOLOGIJA | 03.12.2020 23:45 > 03.12 23:45

NASA kupuje prašinu s Meseca za jedan dolar


Četiri kompanije su sa američkom svemirskom agencijom sklopile u četvrtak ugovore na osnovu kojih će prikupljati uzorke Mesečevog tla za cene u rasponu od svega jednog do 15.000 dolara.

Smisao toh ugovora je da se uspostavi pravni presedan jer se privatne kompanije uvode u eksploataciju vanzemaljskih resursa.
"Prilično je neobično da 'regolit' s Meseca možemo kupiti od četiri kompanije za ukupno 25.001 dolar", rekao je Fil Mekalister, šef tog programa u NASA-i.

"Regolit" je u geologiji rastresiti sloj heterogenog materijala koji prekriva čvrstu stenu, a ima ga na Zemlji i drugim planetama, na Mesecu i nekim asteroidima. 
U zamenu za obećani novac, kompanije "Lunar Outpost" koja je tražila cenu od jednog dolara po uzorku, "Ispace Japan" i "Ispace Europe" koje su tražile po 5.000 dolara i "Masten Space Systems" koja je tražila 15.000 dolara.

Kompanije imaju zadatak da njihvi roboti slete na Mesec, da prikupe nekoliko desetina ili stotina grama uzoraka, da ih fotografišu i da smesta izvrše prenos vlasništva na NASA-u.

Kompanije će svoje robote za sakupljanje poslati već planiranim misijama za sletanje na Mesec 2022. i 2023. godine, a to ne finansira NASA.

Donošenje uzoraka na Zemlju se ne očekuje u prvoj fazi čiji je glavni cilj pokretanje pravno osnovanog istraživanja svemira uz angažovanje privatnog sektora koji učestvuje u nalaženju minerala i drugih resursa, poput vode, za život van Zemlje.

"Veoma je važno stvoriti presedan da subjekti privatnog sektora mogu naći i uzeti te resurse", rekao je Majk Gold, zvaničnik NASA-e zadužen za međunarodne odnose.

Sjedinjene Države žele da stvore pravni presedan jer ne postoji međunarodni sporazum o imovinskim pravima izvan Zemlje. Rivalske svemirske sile Rusija i Kina razilaze se od Vašingtona povodom toga.

Sporazum o svemiru iz 1967. samo zabranjuje bilo kakvo "nacionalno prisvajanje proglašavanjem suvereniteta, ili upotrebom, ili bilo kojim drugim sredstvima".

A Amerikanci zapravo i ne žele da postave svoju zastavu na novoj teritoriji van Zemlje.

Ali Sjedinjene Države su rekle kao deo onoga što su nazvale Sporazumom Artemis da zadržavaju pravo da stvore "sigurne zone" za zaštitu aktivnosti na nekom svemirskom telu. Artemis je program povratka na Mesec, sa dva astronauta 2024. godine.

Mike Gold uverava da će se nove aktivnosti obavljati "u skladu sa svemirskim ugovorom".

"Važno je da je Amerika lider ne samo tehnološki, već i politički", rekao je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.