AAA

TEHNOLOGIJA | 28.09.2015 18:05 > 29.09 12:59

Na Marsu ima slane vode

Podaci sa letelice u orbiti Marsa pokazuju da na toj planeti u letnjim mesecima teče slana voda, saopštili su danas naučnici.

Poslednja spektometarska posmatranja "snažno podržavaju" staru teoriju da slana voda teče na nekim padinama na Marsu u letnjim mesecima, kažu naučnici na osnovu podataka sa letelice američke svemirske agencije NASA koja kruži oko "crvene planete" od 2006.

Tamne, uske brazde se pojavljuju i povećavaju tokom najtoplijih meseci, a nestaju tokom ostatka godine. So smanjuje tačku zamrzavanja vode, što objašnjava kako je moguće da i pored niske temperature na Marsu ima vode.

Brazde nastaju na nekoliko lokacija na Marsu kada su temperature iznad minus 23 stepena, a nestaju dolaskom hladnijeg vremena.

Pošto je voda od suštinskog značaja za život, otkriće objavljeno danas moglo bi imati značajne posledice.

"Naša potraga na Marsu je bila 'sledi vodi' u našem traganju za životom u univerzumu i sada imamo uverljivu nauku koja potvrđuje ono što smo dugo sumnjali", rekao je Džon Grunsfeld, astronaut iz centra NASA u Vašingtonu.

Luhendra Oha iz Instituta za tehnologiju u Džordžiji koja je vodeća autorka danas objavljenog teksta u časopisu Nejčr džiosajens (Nature Geoscience) navela je da je prvi put primetila zbunjujuće brazde na Marsu tok je bila studentkinja 2010. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.