AAA

TEHNOLOGIJA | 11.03.2021 16:50 > 11.03 16:52

Naučnici pronašli 47 miliona godina star fosil muve

 Medjunarodni tim naučnika sa Bečkog univerziteta pronašao je fosilne ostatke do sada nepoznate vrste muve, stare 47 miliona godina, u jami Mesel u Nemačkoj koja se nalazi pod zaštitom Uneska.

U stomaku muve iz roda Hirmoneura pronadjen je polen različitih biljaka čime su naučnici dobili uvid u način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muve kao oprašivača.
Studija je objavljena u stručnom časopisu "Current Biology", saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.
Danas se u tipične oprašivače ubrajaju pčele, leptiri i bumbari koji se delimično hrane polenom. Manje je poznato da i muve igraju ulogu u procesu oprašivanja.

"Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve pre 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona", objašnjava Fridgeir Grimson sa Odeljenja za botaniku i istraživanje biodiverziteta.

On je rekao da su u starim suptropskim i tropskim ekosistemima muve verovatno bile značajniji oprašivači od pčela.

U stomaku muve pronadjen je uglavnom polen vodene vrbe, koja raste u močvarnom i priobalnom području jezera, i puzavice devojačkog groždja koja se nalazi na drveću.

Pretpostavlja se da muva nije prelazila velike razdaljine u potrazi za hranom i da je tražila polen biljaka u okruženju.

foto:prt.scr youtube


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.