AAA

TEHNOLOGIJA | 18.06.2021 10:35 > 18.06 10:35

Kina planira da završi svemirsku stanicu i laboratoriju 2022.

Kina planira da dovrši izgradnju svemirske stanice u orbiti i  nacionalne svemirske laboratorije 2022. nakon čega će svemirska stanica će u fazu primene i razvoja, piše danas Kineska medijska grupa (CMG).CMG podseća da je Kina juče  lansirala svemirsku letelicu sa posadom Šendžou-12 koja se istog dana spojila sa modulom svemirske stanice Tijenhom u koji su ušla trojica kineskih astronauta ocenjujući da je ta misija "ključna komponenta nastavka izgradnje kineske svemirske stanice" i da je "let letelice Šendžou-12 dovoljan je da se uvrsti u anale svemirske istorije u Kini i svetu".

Po ulasku u fazu svemirskih stanica, Kina planira da sprovede opsežniju i dublju medjunarodnu saradnju u oblastima proširenja funkcija svemirskih stanica, nauke i primene u svemiru, zajedničkog leta kineskih i stranih astronauta i transformacije tehnoloških dostignuća.
Trenutno su Kina i Kancelarija Ujedinjenih nacija za poslove svemira izabrale devet kooperativnih eksperimentalnih projekata iz 17 zemalja, a očekuje se najava druge runde moguće saradnje.

Sve te mere su za ostvarenje jednog cilja: izgraditi Kinesku svemirsku stanicu i svemirsku laboratoriju, koja će koristiti čovečanstvu, promovisati svemirsku nauku, nauku o životu i pokrenuti tehnološke inovacije u drugim odgovarajućim oblastima i dati kineski doprinos čovečanstvu u istraživanju misterija univerzuma i mirne upotrebe svemira, navodi CMG


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.